Стартира ключова политическа седмица – какво предстои

0
сн. БГНЕС

На 5 април – ден преди изтичането на срока, кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред президента Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват.

Държавният глава обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес и да спазва стриктно промените в Конституцията.

„Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни Радев и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

„Правих 5 клетви на 5 служебни правителства в Президентството, но вече имаме друга ситуация, според която намира приложение член 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание“, добави той.

„Каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, да го обсъдите с Димитър Главчев до края на деня в понеделник. Във вторник сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за европейски избори и за избори за Национален парламент, след което ще призова, ще говоря и с председателя на парламента Росен Желязков – правителството да положи клетва в Народното събрание. И в същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане и предаване на властта“, уточни президентът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук