Столтенберг: Взаимната защита е сърцевината на НАТО и изявления срещу това подкопават сигурността на алианса

0

Член 5 от Вашингтонския договор е същността на НАТО и всяко предположение, че няма да бъде приложен, подкопава сигурността на всички съюзници и на военнослужещите на фронта. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Не трябва да подхождаме с разделение към Европа от Северна Америка, призова той. Неевропейските съюзници харчат 80 на сто от средствата за отбрана на алианса, отбеляза генералният секретар. По неговите думи е необходимо повишаване на разходите за отбрана и държавите от пакта са на прав път.

Миналата година отчитаме 11 на сто увеличение на военните разходи на съюзниците от Европа и Канада, тази година очакваме 18 държави от НАТО да постигнат целта за военни разходи, равни на 2 на сто от техния БВП. Общо европейските съюзници харчат 280 милиарда долара за отбрана, това е две на сто от общия им БВП, колкото е минималното изискване, посочи Столтенберг.

В отговор на върос за нуждата от обособяване на европейски ядрени сили той настоя да не се пристъпва към промени на действащите правила, защото това би довело до объркване. Ядрените сили на НАТО трябва винаги да бъдат ефективни, имаме процедури за управление, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук