Столтенберг призова страните, дали оръжие на Украйна, да ѝ позволят да го ползва по цели в Русия

0
сн. БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните, които са предоставили на Украйна оръжие, да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия. 

В интервю за Economist Столтенберг заяви, че сега, когато се водят боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за украинците да се защитят. 

„Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна. Да ѝ се отнема възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ“.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че някои от членовете на Алианса вече са отменили ограниченията и е време и други да обмислят това. Той подчерта, че възможността за самоотбрана е „залегнала в Устава на ООН“:

„Тя е законна, легитимна. Ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по военни цели на руска територия“, подчерта той. 

Изданието отбелязва, че думите на Столтенберг са насочени пряко към САЩ.  

В друго интервю – пред „Велт ам Зонтаг“, Йенс Столтенберг заяви, че китайската подкрепа за Москва е решаващ фактор за руската война срещу Украйна, като се наблюдава значително увеличение на продажбите на машинни части, микроелектроника и други технологии, използвани от Москва за производство на военна техника. 

При руски удар срещу Харков днес са загинали двама души и няколко са били ранени, съобщиха от областната администрация. Засегнат е строителен хипермаркет. На мястото работят спасителни екипи. 

В същото време Киев съобщи, че украинските сили са спрели руското настъпление край Харков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук