Столтенберг: Трябват гаранции, че краят на войната в Украйна ще бъде наистина край

0

Трябва да има гаранции, че краят на войната в Украйна ще бъде наистина край, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след първия ден от заседанието на министрите на външните работи от Пакта:

„Всички разбираме, че трябва да има някакъв вид гаранции, че това наистина е краят, а не само пауза, през която Русия ще преформатира силите си, ще си почине, ще ги прегрупира и ще нападне отново. Подобен модел видяхме през 2014-та година. Те анексираха Крим, всички ние осъдихме това и след няколко месеца те влязоха в Донбас. После първите споразумения от Минск бяха нарушени и те се придвижиха още на запад. После, при вторите споразумения от Минск, второ прекратяване на огъня и те чакаха почти 8 години, преди да разгърнат пълномащабната инвазия. Така че когато тази война приключи, трябва да сме абсолютно сигурни, че това е наистина краят“. 
Затова трябва да помогнем на Украйна да изгради собствената си отбрана, за да спира следваща руската агресия. Разбира се, ще има нужда от допълнителни гаранции и последната от тях ще бъде чл. 5 и членството на Украйна в НАТО, подчерта Столтенберг. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук