Страховете, че предлагането на електроенергия няма да компенсира търсенето, са нереални, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов

0
сн. БТА

Като нереални определи страховете, че предлагането на електроенергия ще намалее и няма да компенсира търсенето ѝ, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той е сред участниците на провеждащата се кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт на тема „Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно – възможности и проблеми“. Събитието се провежда в Гранд хотел София.

„На седмица издаваме лицензи за няколкостотин мегавата допълнителни мощности“, съобщи председателят на КЕВР и добави, че това ще се усети съвсем скоро. 

Иван Иванов сподели мнение, че превръщането на България в нетен вносител на електроенергия не е предизвикало никакви смущения на електроенергийния пазар у нас, който ще бъде просто част от един обединен пазар.

Сред основните акценти на кръглата маса са юридическите и фактическите изменения на електроенергийния пазар. Обсъждат се въпросите, свързани с финансовата стабилност на пазарните участници, снабдяващи битовите потребители. Сред темите са и ликвидността и ценовите нива на пазара на електрическа енергия, както и подготовката на битовите потребители за предстоящата пълна либерализация на пазара от 2026 г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук