Сутиените вече не са на мода: Какво се случва, ако спрете да ги носите

0
сн. Пиксабей

Спадът в носенето на сутиени през последните години, повлиян от най-различни движения и преминаването към дистанционна работа по време на пандемията, е очевиден. Въпреки че сутиените са предназначени да поддържат и подобряват гърдите, дискомфортът – особено с банели или лошо прилягане – е често срещан проблем. Следователно не е изненадващо, че редица знаменитости, включително Дженифър Анистън, Риана, Флорънс Пю и Джилиан Андерсън, възприемат ходенето без сутиени и дават приоритет на комфорта пред социалните норми, съобщи Daily Mail.

Всъщност 54-годишната актриса от Crown прочуто заяви: „Не нося сутиен – просто ми е адски неудобно“.

Въпреки това, напредналият естетик и общопрактикуващ лекар д-р Чандни Раджани, базиран в Лондон, каза пред FEMAIL, че е от съществено значение да се претегли краткосрочното облекчение от дискомфорта на носенето на сутиен спрямо потенциалните дългосрочни ефекти върху здравето на гърдите.

Д-р Раджани, който е специалист по здравето и благосъстоянието на жените, обясни, че ефектите от излизането без сутиен могат да варират значително, но може да помогнат на тези, които намират традиционните сутиени за неудобни. „Ефектите от неносенето на сутиен варират от човек на човек, в зависимост от фактори като размер на гърдите, еластичност на тъканите и индивидуален комфорт. Излизането без сутиен може да доведе до повишен комфорт за някои хора, тъй като сутиените понякога могат да причинят дискомфорт, дразнене или натиск върху раменете и гръдния кош. Освен това неносенето на сутиен може да насърчи по-добра циркулация и вентилация, намалявайки риска от проблеми, свързани с кожата.“

Въпреки това д-р Раджани подчертава, че потенциалното въздействие на излизането без сутиен върху формата на гърдите и увисването е често срещан проблем. „Въпреки че има ограничени научни доказателства, свързващи употребата на сутиен с увисването на гърдите, някои твърдят, че естествената подкрепа, осигурена от сутиените, може да помогне за поддържане на стегнатостта на гърдите с течение на времето. „Излизането без сутиен може да доведе до повишено движение на гърдите, потенциално причинявайки разтягане на поддържащите връзки и тъкани. И все пак други твърдят, че мускулите под гърдите могат да се укрепят с намалена зависимост от сутиени“, твърди специалистът.

Личният лекар заключи, като каза, че няма окончателно правилно или грешно и че решението в крайна сметка е лично.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук