Събраните приходи по държавния бюджет по времето на Асен Василев са едва 19,4% от годишния план, а трябва да са 25%

0

Изпълнението на годишния план с приходите от ДДС е едва 21,5 процента

Красимир Вълчев, фейсбук

Красимир Вълчев Снимка: фейсбук

МФ публикува отчетът за изпълнението на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 г. Месеците, през които финансов министър беше Асен Василев.

Данните са повече от притеснителни. Събраните приходи по държавния бюджет са едва 19,4% от годишния план, а трябва да са 25%. Толкова средно се е събирало за първите три месеца през предходните години. Такъв трябва и да е процентът, за да няма неизпълнение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 г. изпълнението за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 процента.

Аналогична е ситуацията с приходите от ДДС. Изпълнението на годишния план е едва 21,5 процента. Средногодишно през първите три месеца предходни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от ДДС са по-високи, заради по-високо потребление през декември).

Приходите от акцизи намаляват а 11% спрямо същия период на миналата година, въпреки по-високата данъчна база.

Това е най-ниската отчетена събираемостта, откакто имаме публикувана бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 млрд. лева по-малко приходи. Само за три месеца.

Едно такова неизпълнение е малко вероятно да се компенсира през следващите месеци. Нещо повече виждаме, че неизпълнението се е задълбочило спрямо края на февруари.

Това означава, че ако искаме да задържим дефицит от 3 на сто, трябва да се режат разходите на системите и на общините. И то с голяма ножица. И тъй като текущи постоянни разходи трудно се режат, ще трябва за поредна година ще се орежат инвестициите. Инвестициите, които по данни на НСИ през последните 3 години като процент от БВП са най-ниското си ниво от началото на века. Т.е. още повече ще подкопаем потенциала си развитие през следващите години. След като вече бяха намалени като процент от БВП разходите за образование, здравеопазване, култура, наука. След като беше увеличен дълга, декапитализирана енергетиката и изхарчени заделените средства за магистрала Хемус.

Това е наследството на Асен Василев като финансов министър.

Това е ефектът на контрабандата.

Ако служебния министър на финансите не изрази отношение по изнесените данни, рискува да сподели отговорността за свръхдефицита и неизпълнението на бюджета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук