Съдът гледа постоянен арест за близнаците от Цалапица, протестите продължават

0

Над 30 роднини, близки и приятели на убития 24-годишен Димитър Малинов се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив.

Те издигнаха плакати Справедливост за Димитър и поискаха ефективни присъди за братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, обвинени в лично укривателство и подпомагане на сочения за убиец Рангел Бизюрев.

Протестиращите не са съгласни с повдигнатото обвинение срещу близнаците, защото според тях те не са помагачи, а съучастници в убийството и заслужават доживотни присъди.

Майката на убития Атанаска Бакалова призова:

„Не пет години, доживотен затвор и за тези младежи“.
В 14.00 часа започна съдебното заседание, което ще определи дали близнаците ще останат за постоянно в ареста.

Според обвинението един от близнаците е осигурил лопати и кирка за заравянето на тялото, двамата са го затрупали със строителни отпадъци, а другият е откарал убиеца с колата на баща им. Двамата близнаци бяха задържани в понеделник и привлечени като обвиняеми за укривателство.

От защитата поискаха половин час, за да се запознаят с мателиалите по делото.

С след това адвокатите на близнаците поискаха заседанието да продължи при закрити врата заради доказателства за друго дело, да не се наруши друго досъдебно производство и обективността на разследването. Съдът отхвърли искането им.

Протест в Цалапица ще има и тази вечер, а според майката на убития Атанаска Бакалова – утре пред РУ Стамболийски. Очаква се в знак на недовлство те да блокират пътища. Хората настояват близнаците да бъдат привлечени като съучастници в престъплението.

Още няма информация за издирвания за убийството с европейска заповед за арест Рангел Бизюрев, който дни след жестокото престъпление е напуснал страната с предварително закупен самолетен билет.

Вчера жители на Цалапица, за трета поредна вечер се събраха на протест, с искане за бързо разследване на убийството на 24-годишния мъж, като  блокираха отбивката към магистрала „Тракия“ и опънаха транспаранти с искане за справедлива присъда. Преди това с едноминутно мълчание почетоха паметта на Димитър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук