Съдът пусна от ареста Сали Табаков

0

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС – Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд.

Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.

В основата на обвинението е рамков четиригодишен договор между образователното министерство и фирмата за внос на моторни превозни средства на Османов.

Според разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията договорът е ощетил ведомството в особено големи размери, тъй като училищните автобуси, осигурени от частната фирмата за нуждите на училища от цялата страна, са закупени на двойно по-ниска цена.

Табаков и Османов получиха и обвинения за пране на пари заради намерените в домовете им големи суми пари.

Медиите научиха за случая от прессъобщение на прокуратурата, след като Сали Табаков вече беше задържан под стража, а на Захир Османов беше наложен домашен арест от Софийския градски съд. Днес стана ясно, че Албена Михайова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 5 000 лева.

По време на днешното заседание за мярката за неотклонение прокурорът по делото Ирина Арменова внесе допълнителни материали в опит да убеди съда, че решението на Градския съд е законосъобразно и трябва да бъде потвърдено. На въпрос защо тримата са с различни мерки, ако са част от обща схема, тя обясни:

„Всяка мярка за неотклонение е индивидуална и се съобразява със съответната личност, с обстоятелството дали се съдейства на разследването, принципно, тежестта на извършеното.“

Според защитата на Табаков и Османов престъпление няма.  Договорът е бил одобрен от специална комисия в МОН, а парите по него са били освен за закупуване на училищни автобуси, за тяхната поддръжка. Цената, платена от министерството, е според рамковия договор и няма нищо незаконно в това, че са купени на по-ниска цена:

„Това не е първото дело, по което прокуратурата твърди, че някой бизнесмен трябва да работи без печалба. Това е едно елементарно неразбиране на правилата на пазарната икономика. Такъв е светът в момента.

Те в политиката, дето всичко е честно и почтено, искат да спечелят, та камо ли сега в търговията, дето печалбата е алфата и омегата“, коментира адвокатът на Табаков Васил Василев.

Според съдебния състав, чието решение е окончателно, данни за неизгодна сделка няма, защото реализирането на печалба от частна фирма не може да се квалифицира като неизгодна сделка. Няма доказателства и за пране на пари. 

Адвокат Васил Василев нарече делото „брутално поръчково“. Коментира, че и след закриването на спецправосъдието неговата практика продължава. Разкритикува и новата Антикорупционна комисия, по чиято инициатива започна разследването:

„Както и да се казва, виждате, че продуктът е един и същ. От името работа не става. Даже напротив. Ако са борци срещу корупцията, трябва да дадат обяснение не е ли корупция това да предявиш обвинение на някой, който не е извършил нищо незаконно. Крайно време е тия поръчки да бъдат криминализирани. И за такива трябва да се поставя въпроса за наказателна отговорност“.

На въпрос как в кориците на едно и също дело един съдебен състав вижда престъпление, а друг не, адвокатът на Сали Табаков коментира:

„Очевидно не са учили едно и също право и очевидно не всички искат да спазват правото“, коментира Васил Василев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук