С над 2,6 млрд. лева ще разполага София за 2024 година

0
сн. БТА

На редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) беше приет бюджетът на Столичната община за 2024 година. Финансовата рамка възлиза на рекордните над 2,6 млрд. лева.

Бюджетът на София беше подкрепен от общо 45-ма общински съветници от групите на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) и „Синя София“. „Против“ предложения бюджет гласуваха 15 общински съветници от групите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Към гласовете „против“ се присъедини и общинският съветник от ПП „ВМРО – Българско национално движение“ Карлос Контрера.

Параметри на бюджета

Капиталовата програма на Столичната община е на стойност 611 945 670 лв. и към нея ще се добавят още 100 млн. лв. от държавния бюджет. В нея са включени важни инфраструктурни обекти. В транспорта възнагражденията се увеличават с 15%, в културата – 20%, с 10% е увеличението при администрацията, в сектор „Здравеопазване“ средствата за заплати ще достигнат рамката на колективния трудов договор, както и в детското здравеопазване.

Столичният общински съвет одобри и Икономическата рамка на обществения градски транспорт в София. За първи път от пет години рамката на градския транспорт беше внесена и гласувана заедно с бюджета на Столичната община и е в рекорден размер от над 500 млн. лева. Средствата идват от три места – собствени приходи и продажба на превозни документи, компенсации и субсидии от Столичната община, както и от държавния бюджет.

Политическите коментари след приетия бюджет на София

София има приет бюджет и всички ние сме изключително щастливи, че 45 общински съветници гласуваха „за“ София, коментира кметът на града Васил Терзиев. Той обясни, че ще работят колективно, за да покажат на софиянци, че могат да направят добро за този град. Въпреки дискусиите и ескалациите, които имаме, това е една стъпка, която показа отговорно отношение в общинският съвет, заяви Терзиев.

За първи път имаме толкова демократичен бюджет, каза общинският съветник от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България („Спаси София“) Борис Бонев. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на граждани и на опозицията при изготвянето на Капиталовата програма, на разходната и приходната част на бюджета, отбеляза той. По думите му това е бюджет на развитието на София, защото най-сетне включва проекти за развитието и инвестициите във всички райони на града, особено в северната му част.

Този бюджет има много дефицити, ние го подкрепихме с особено мнение. Това каза общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС и председател на финансовата комисия Димитър Вучев. През последните два месеца дебатирахме на много нива за бюджета, част от нашите предложения бяха приети, посочи Вучев. Той допълни, че въпреки това много неща са пропуснати в този бюджет.

Георги Георгиев каза, че са много щастливи, че четири от пет предложения на групата на ГЕРБ-СДС са били приети. Най-важният ни принос са допълнителните 15 млн. лв. за здравеопазване, посочи Георгиев. Той обясни, че с едно от приетите предложения се гарантира поевтиняването на картите за градския транспорт на учениците и студентите.

Групата на „Продължаваме промяната – Демократична България („Спаси София“) на практика прие бюджета на ГЕРБ, заяви Иван Таков от „БСП за България“. Таков е разочарован, че предложенията на БСП, които според него са били добри и разумни, не бяха приети от СОС. След една година ще си говорим за сериозните неизпълнения в този бюджет, каза Иван Таков. Можеше много да се подобри този бюджет, за мен това е разочарование, допълни той.

Очакваме да видим управленска програма на кмета Васил Терзиев в най-близко бъдеще, каза Вили Лилков от групата „Синя София“. Според Лилков слабост на бюджета е, че кметът Терзиев все още не е предложил управленска програма. Лилков каза, че „Синя София“ е подкрепила бюджета, защото много от предложенията ѝ бяха удовлетворени. Радвам се, че заедно с колеги от останалите партии успяхме значително да подобрим бюджета, особено по отношение на събираемостта на местните данъци и такси, добави той.

Липсва ясна визия за развитието на София. Това каза общинският съветник и председател на групата на Има такъв народ (ИТН) в Столичния общински съвет Пламен Данаилов. Той посочи, че в бюджета липсва и управленска програма за следващите четири години. По думите му това е един сборен бюджет, който представлява само сбор от приходи и разходи без никаква ясна политика за развитието на града. Данаилов каза, че предложенията на ИТН не са били приети в зала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук