С тържествена церемония на полигон „Ново село“ бе извършена ротация на българския контингент от състава на многонационалната бойна група

0
сн. БТА

С тържествена церемония на учебен полигон „Ново село“ бе извършена ротация на състава на българския контингент в многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която нашата страна е домакин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Досегашният заместник-командир на бойната група и национален командир на контингента от Сухопътните войски подполковник Иван Иванов предаде отговорностите си на подполковник Иван Бонев. С церемонията се извърши ротация на механизираната рота от състава на 42-и механизиран батальон – Ямбол с механизирана рота от състава на 31-ви батальон – Хасково. Двете роти са от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

На тържествения ритуал присъстваха командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и полковник Микеланджело Дженки – командир на многонационалната бойна група.  

В обръщението си към военнослужещите от многонационалната бойна група бригаден генерал Станимир Христов подчерта значимостта на проведената подготовка, чиято цел е да затвърди и развие способностите за участие в широк спектър от задачи по прилагане на мерките за усилена бдителност на Алианса и за гарантиране на националния суверенитет. Той изказа благодарността си за успешно изпълнените задачи от досегашния състав на българския контингент и пожела сили и несломим боен дух на военнослужещите от новия контингент.

От август 2023 г. до днес механизираната рота и щабни офицери от състава на 42-ри механизиран батальон – Ямбол проведоха подготовка, която включваше ежедневни занятия, тактически учения и тактически учения с бойни стрелби, съвместно с формированията от многонационалната бойна група. В продължение на шест месеца военнослужещите надграждаха умения и опит и развиваха способности заедно със своите колеги от армиите на страните – участнички в състава на бойната група, припомниха от министерството. 

От днес подготовката продължава с новия състав на българския контингент, в който са включени военнослужещи от 31-ви механизиран батальон-Хасково. Национален командир на контингента и заместник-командир на бойната група е подполковник Иван Бонев.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Микеланджело Дженки поздрави своя досегашен заместник-командир подполковник Иван Иванов и благодари на българските военнослужещи за техните заслуги за успешното изпълнение на задачите в състава на бойната група. Бригаден генерал Станимир Христов награди от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и от свое име военнослужещи от българския контингент, отличили се с професионално изпълнение на задачите си.  

През тази година, когато се отбелязва 20-ата годишнина от членството на България в НАТО, страната ни като активен и отговорен съюзник участва в редица съюзнически операции и учения. Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, е една от осемте бойни групи, създадени като компонент на възпирането и отбраната на НАТО в Източния фланг на Алианса, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук