Тагарев не вижда смисъл да подава оставка дни преди ротацията

0
сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Тодорв Тагарев заяви, че би подал оставка само чрез планираната за 6 март ротация, а не преди това:

„Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна и тука има някаква борба, може би, кой има принос за този престиж. Аз бих казал, че принос има кабинета. Ние работим перфектно с пълно разбиране. Какво означава това да помагаме на Украйна. Ние разчитаме и не можем да направим всичко това без подкрепа в Народното събрание. Няма да подавам оставка. Академик Денков ще подаде оставката на 6 март. Защо да подавам оставка два дни по-рано? Няма никакъв смисъл. Аз съм готов по всяко време. Да, благодаря!“.  

Тагарев информира депутатите от комисията по отбрана, че към момента от началото на редовния кабинет помощта за Украйна възлиза на 34 милиона евро.

С мотива, че министърът на отбраната не работи ефективно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Тагарев не трябва да остава на поста след ротацията в правителството. Като аргумент за искането си Борисов посочи забавеното изпращане на бронетранспортьорите, които България обеща на Украйна: 

„Естествено че трябва да има смяна. Това е неработещ министър, който на толкова високи обороти работил, че му били виновни зам.- министрите, било му виновно МВР и всички останали на земните кълбета, както биха казали, само той е с високите обороти, толкова високи, че в секретно деловодство има справка какво е свършил и трябва да ви кажа, аз не бих отишъл в Киев при Зеленски в никакъв случай, преди да съм изпълнил решенията на парламента, а той не ги изпълни“.

В искането си за оставка на военния министър Борисов беше подкрепен от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който също отправи остри упреци към Тагарев:

„Той не може да прати едни транспортьори няколко месеца. Работа, която свършихме с Борисов, с ГЕРБ и ДПС, преди месеци всичко беше готово – подписано, направено. И днес го гледам – жалка гледка, да си обвинява зам.-министрите. Малко мъжко. Да каже „Аз съм виновен, не го пратих“. Ходи напред – назад, снима се само. Нулева работа за Украйна. Всичко досега, което беше свършено, беше свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула“. 

От ПП-ДБ заявиха пълна подкрепа за министъра на отбраната. Според съпредседателя на формацията Кирил Петков Тодор Тагарев е много добри приет от съюзническите държави в НАТО и от самата Украйна: 

„Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна. Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват. Украинците специално са казали по време на посещението, че харесват нашия министър на отбраната. От тази гледна точка не знам тука откъде идва тяхното желание да го сменят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук