Тагарев с отчет – каква военна помощ сме предоставили на Украйна

0

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще представи пред депутатите от Комисията по отбрана отчет каква военна помощ страната ни е предоставила на Украйна. Очаква се Тагарев да даде и информация за проекта за радарите за армията.

Данните за предоставената помощ Тодор Тагарев ще даде на фона на засилващия се дебат как европейските държави ще осигурят помощ за Украйна. След посещение в Украйна на премиера Николай Денков стана ясно, че Киев е заинтересован от съвместно отбранително производство с България. Френският президент Емануел Макрон пък не изключи изпращане на войски в Украйна. 

Последната помощ от български БТР-и още не е изпратена там. През комисията вече мина решението за Украйна да бъдат изпратени неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Страната ни търси начини да се предостави допълнително въоръжение въпреки, че процесът от който зависи това – Стратегическият преглед на отбраната – ще се забави до края на юни, каза наскоро Тагарев.

Пред комисията отбранителният министър ще отчете и процеса за придобиване на трикоординатни радари, ще обясни промените в устройствения правилник на Информационния център. Една от функциите му е да наблюдава и анализира медиите и информационната среда за наличие на хибридни атаки и дезинформация. В закрита част Тагарев ще представи част на програмата за приоритетни инвестиционни разходи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук