Тайната на перфектния парфюм

0
сн. Пиксабей

Кубинска парфюмеристка създаде аромат с изненадващи съставки, съобщи Ройтерс. Според 53-годишната Клара Камалери формулата на уникалния парфюм някой ден ще даде възможност за продажби по света.

Тайната съставка е листо тютюн.

Тютюнът е една от най-известните кубински експортни стоки. Той се отглежда в западната част на карибския остров, главно в провинция Пинар дел Рио. Там се произвеждат най-известните пури в света.

От зелените, покрити с жилки листа, след счупване изтича сок, който се обогатява с алкохол и други съставки, казва пред Ройтерс Камалери. Нейната лаборатория се намира близо до семейната къща.

Базираният на тютюн аромат придобива завършеност, допълва парфюмеристката.

Парфюмът носи името „Витола кубана“ (Vitola Cubana). Ароматът е екзотичен, остър и дървесен, прелъстителен и отличаващ се, каза Камалери. Тя е започнала да прави домашни парфюми през 2018 г., но бизнесът й е отскоро, след като кубинското правителство отмени забраната на частните компании, датираща от революцията на Фидел Кастро през 1959 г.

„Производството на парфюми е сложна работа, не само в Куба, а и навсякъде другаде“, каза Камалери. „Тук има много предизвикателства – внос на съставките, електричество, опаковане, могат да се окажат предизвикателство.“

Камалери произвежда също антибактериални гелове и одеколони на основата на слънчоглед, шоколад, кафе и канела.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук