Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

0
сн. БГНЕС

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на ЕП, съответно на партиите и коалициите за изборите за народни представители.

20 партии и 11 коалиции се включват в изборната надпревара за Народно събрание и за Европейски парламент. От коалициите 10 са регистрирани и за двата вота и само една за национален парламент.

Предизборната кампания започва в 00.00 ч. на 10 май, ЦИК призовава за спазване на добрия тон и Изборния кодекс. До 14 май българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване. До момента заявления за евровота са подали 4193 души, а националните избори 19 448 души.

ЦИК чрез жребий ще определи и реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети в различните форми на предизборната кампания. ЦИК ще определи в сряда и условията и реда за отразяването на предизборната кампания в медиите.

За изборите за ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост – настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук