Терзиев: София е символ на търсещите хора, които изграждат облика на столицата

0
сн. БТА

Днес София е символ на търсещите хора, които изграждат облика на столицата. Това написа кметът Васил Терзиев във Фейсбук профила си по повод отбелязването на 145 години от обявяването на София за столица.

Терзиев поздрави софиянци за празника и отбеляза, че от 145 години градът не спира да расте. Всички софиянци дължим на града ни много работа, за да бъде София една достойна европейска столица, посочи още той. По думите му само заедно градът може да върви в правилната посока, просто трябва да го обичаме и да го пазим, да е по-хубав и чист, добави кметът.

Терзиев информира, че от днес до края на седмицата отбелязването на обявяването на София за столица ще бъде с концерти, изложби, исторически маршрути и филмов фестивал. Кметът посочи, че днес 17 от спирките на софийското метро ще се превърнат в сцена за млади музиканти, а входът за експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ ще е свободен. Софиянци ще могат да гледат документални ленти с участието на градските герои на София и да се срещнат с някои от екипите, създали филмите, добави още Терзиев.

По думите му кулминацията от честванията ще бъде в събота и неделя, когато отварят вратите на емблематичните сгради на Столичната община на ул. “Московска” 33 и на крипта на базилика „Света София“ на ул. “Париж” 1 за разходка и беседи. Там гражданите ще могат да научат как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“. В сградата на ул. „Московска“ № 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, създаден от Харалампи Тачев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук