Тиери Бретон: Не може да играем ези-тура при всеки избор в САЩ

0
сн. БГНЕС

Европейският съюз трябва да увеличи разходите си за отбрана и боеспособността на армиите си и лидерите му разбират това, каза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Коментарът му дойде след като кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп сподели, че не би защитил съюзници от НАТО, които не плащат за отбраната си.

„Не можем да играем ези-тура с нашата сигурност на всеки четири години в зависимост от тези или онези избори в Съединените щати,“ каза Бретон пред френски телевизионен канал, цитиран от „Ройтерс“.

Думите на Тръмп, изказани снощи на предизборен митинг в Южна Каролина, провокираха негативна реакция и в Полша. Министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш коментира, че предизборната кампания не може да оправдае „заиграването със сигурността на Алианса. Подкопаването на доверието в съюзните държави означава отслабване на целия НАТО“, написа министърът в социалните мрежи.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „всяка атака срещу НАТО ще бъде посрещната с обединен и мощен отговор“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук