Тома Биков: Ако ИТН върнат веднага мандата, изборите може да са на 2 юни

0

Чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания ние нямаме претенции дали изборите да бъдат 2 в 1 или отделно. Това е ангажимент на президента, така че ще се съобразим.

Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред Нова тв.

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”. „Мисля, че след като днес президентът връчва мандат на ИТН, ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока и за 2 в 1 вот. Дори би могло и за 2 юни да се влезе в срок. Има достатъчно време. Срокът не е изтърван. Не виждам защо е това напрежение”, подчерта той.

В момента не смятам, че имаме конституционна криза,  но друг въпрос е коя е най-оптималната кандидатура. Винаги може да се стигне до криза. Нашата позиция при приемането на конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство, да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този начин да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет, за да не бъде той безконтролен. Това беше нашето предложение, колегите от ПП-ДБ настояваха да се приеме варианта, който е в момента. И ние, като хора, които участват в едно общо конституционно мнозинство, подкрепихме това тяхно предложение, заяви той.

Това, което се опитахме да направим, беше да предпазим промените в конституцията от евентуална отмяна от КС. Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико народно събрание. И г-н Иванов би трябвало да го знае, след като е човек, който основно и само се занимава с конституция, обясни Биков.

Служебните правителства могат да бъдат отменени с ВНС, защото са вписани в частта за правомощията на президентската институция. Това означава да отнемем правомощия от президентската институция, което може да се случи само с ВНС.  Затова им казахме да бъдем малко по-внимателни с тези промени, за да не се окаже, че сме направили нещо, което след това да бъде отменено, добави Биков.

Бившият вече зам.-омбусман е уважаван човек, който се занимава с правозащитна дейност, не я познавам. Бих се учудил, ако не сме заподозрени, но ви казвам, че никой от нас по никакъв повод не е разговарял с нея.

Имам подозрение, че и с част от съдебните промени ще се случи същото, защото и там се бързаше, имаше доста становища от уважавани от всички институции хора, които предупреждаваха за определени рискове – дай боже да не са били прави, каза още Биков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук