Топ кулинарни дестинации в света

0
сн. Пиксабей

Някои пътешественици избират почивката в града въз основа на културното предлагане на дестинацията, като подбират най-добрите музеи и галерии, които да посетят. Други се спират на градове с бурен нощен живот или избират дестинация, в която се провежда фестивал или събитие.

Но за много туристи най-вълнуващата част от всяко пътуване е храната. Това са пътешествениците, които се събуждат в първия ден от пътуването, развълнувани от всички кулинарни изкушения, които ги очакват: от обширни пазари, предлагащи местни деликатеси, през нощна улична храна, до ресторанти, предлагащи традиционни ястия, които няма да забравите скоро.

Точно тези гурме пътешественици е имал предвид Time Out, когато световната медийна организация е съставила нова класация на най-добрите градове в света за гурме.

„Храната е всичко, когато пътувате“, каза Грейс Биърд, редактор на Time Out за пътувания.

„Доброто или лошото хранене може да направи или да провали пътуването – обикновено то е едно от нещата, които помним най-много“, добави той.

На първо място в списъка на Time Out е италианският град Неапол, за който често се говори, че е родното място на пицата. Не е изненадващо, че сиренето на пица „Маргарита“ е изтъкнато в списъка на Time Out като „задължителното ястие“ в града, но също така са споменати и разкошното ястие от паста „Неаполитанско рагу“ и сладката „Сфолятела“.

За да изготви класацията, Time Out анкетира хиляди жители на градове по целия свят, като се допитва до местните жители за възможностите за хранене в техния град, с акцент върху качеството и достъпността. Редакторите на Time Out пресяват резултатите и включват в крайната класация града с най-висока оценка за всяка държава.

Пица и още

За туристите, които искат да опитат автентична пица в Неапол, Time Out предлага да се отправят към пицария Santa Maradona, която се намира в испанския квартал на града.

Собственикът на пицарията Андреа Вивиани заяви, че за него е „удоволствие“ да бъде отбелязан от Time Out, въпреки че добави, че „да разглеждаме Неапол само като дестинация за хранене е истинска загуба“.

„Храната със сигурност е важна част от нашата култура, но Неапол е много, много повече“, каза Вивиани.

„Идеята на Santa Maradona е точно такава: да предаде всички аспекти на Неапол“, добави той.

Ресторантът на Вивиани е празник не само на пицата, но и на футбола. Наречен е в чест на аржентинската футболна икона Диего Армандо Марадона, който е играл за отбора на Наполи през 80-те години на миналия век и извежда тима до две титли на страната и Купата на Уефа.
Макар че Вивиани се надява, че пътуващите в Неапол ще се насладят не само на храната, той добави, че е вълнуващо, че много от тях идват в града с „голямо желание да научат за нашите традиции и да опитат фантастичните ни пици“.

На второ място в списъка на Time Out е южноафриканският град Йоханесбург, като изданието цитира писателя Тандо Молекети-Уилямс, който препоръчва централния квартал Браамфонтейн и места, сред които винения бар Mamakashaka and Friends на улица De Beer, както и ресторант и галерия Artivist. Time Out обявява, че задължителното ястие в града е сандвичът kota – хляб пълен с вкусни съставки като картофен чипс, колбас, яйце или сирене, а също така обръща внимание на bunny chow – южноафриканска улична храна, включваща къри, месо или боб, пълнени в хляб.

сандвич

Istock

Топ 3 на Time Out се допълва от перуанската столица Лима, където на посетителите се препоръчва да опитат характерните ястия ceviche и arroz con pollo (пиле с ориз). Естествено се споменава и ресторант Central в града, който наскоро беше обявен за номер едно в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2023 г.

пиле с ориз

Istock

Приоритизиране на достъпността

Други градове в списъка са Хо Ши Мин (номер четири), Пекин (номер пет) и Банкок (номер шест).
Общото между всички градове в списъка е, че те „преживяват кулинарен ренесанс“ или са „особено оживени в момента“, според Грейс Биърд от Time Out.

Биърд заяви, че „достъпността е играла същата роля при създаването на тази класация“, а редакторите са търсили градове, „в които качествените ястия са достъпни за пътниците с различен бюджет“.

Първият американски град в класацията е Портланд, Орегон, който заема 10-то място. Портланд е още едно място, което трябва да бъде посетено от любителите на пицата. Мексиканската пица е определена от местните жители като най-стойностното ястие в града.

В Обединеното кралство Ливърпул зае 11-о място. Time Out изтъква характерното за града ястие Scouse – богата яхния, която обикновено се състои от говеждо или агнешко месо – и това, което живеещата в Ливърпул писателка Алис Портър нарича „множество съвсем нови кулинарни начинания“, като Manifest, ресторант, включен в пътеводителя Michelin.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук