Топ съвети и грешки при подготовката на сватба

0
сн. Пиксабей

Българските сватби стават все по-лични събития, белязани от персоналните вкусове на младоженците. Унифицирането вече не е тенденция, всяка двойка се стреми да се отличи с личната си история. Това обясни Биляна Цанева, сватбен агент и водещ на тържества. Тя има 15-годишен опит в тази сфера.

“Зимните сватби у нас не са много желани – хората предпочитат да се женят през останалите по-топли сезони. Социалните мрежи имат ефект върху организацията на сватбите. Те стават все по-лични събития – фокус са младите хора, приятелите им. Те стават все по-цветни, вълнуващи, смели“, поясни Цанева.

Виждат се красиви презентации – българските сватби изглеждат като от списание, хората се стараят, въпреки че сватбата е скъпо удоволствие и винаги е била. Центърът на днешната българска сватба е емоцията и нейното създаване, каза още сватбеният агент.

“Прави впечатление, че гостите имат все по-голямо желание да участват в сватбата – с изненади, танци. Обличат се в тон с детайлите. Двойките стават по-отворени да споделят личната си история, интерпретирана от водещия или кума. Залага се на персоналното отношение, на събитие, което да отговарят на тях самите като двойка“, разказа водещият на сватбени събития.

“На всяка трета церемония има обети. Западните тенденции навлизат все по-силно в нашите сватбени традиции. Срещам все повече младоженци, които искат да споделят интимни моменти, което предизвиква емоционален отговор“, смята Биляна Цанева.

Шаферките, кумовете също се включват с разкази и кратки речи към двойката. “Това лято една тридневна сватба прикова вниманието на гостите. Първият ден протече по старите български традиции и с носии, кукери, всичко, което сме правили в миналото. Вторият ден беше официален, много бляскав и красив. Третият ден беше парти до басейна“, даде подробности Цанева.

Участвала е в организацията на сватба, при която булката и младоженецът обикалят цялото село с каруца, каквато е старата нашенска традиция. Освен това тържеството е включвало хора на мегдана със зурни и тъпани.

“Случвало се е младоженци да се разделят, докато организираха сватбата си – това стана с няколко двойки по време на ковид пандемията. Започнете навреме с организацията си – една година е разумен период, в който да успеят плавно да организират събитието. Слушайте се един друг – организирайте събитие, което им отива, без да се вслушват твърде много в съветите на близки. Избирайте локации, които наистина да бъдат удобни за вас лично – не да направите сватбата си в другия край на България и гостите да пътуват часове – мислете за малките детайли“, даде съвети Цанева.

“Знам, че на много хора ще прозвучи странно, но е добре да се избере тема на сватбата, за да си личи, че това е лично събитие. Нека избирате хора, които имат подход в работата си. За грешките при организацията – номер едно грешка е младоженците да слушат твърде много трети лица, които не са от най-близкия им кръг. Да се опитвате да превърнете сватбата в спектакъл и да забравите, че тя е личен празник на обичта, също е минус. Да не споделяте достатъчно детайли с гостите си също не е добре, защото като ги държите далеч от процеса, им отнемате възможността да участват, дори да помогнат при избора на тоалети“, каза още Биляна Цанева.

Всеки професионалист трябва да създаде балансирана програма – правилна подредба на събитията е ключът. Шоу програмите допринасят за атмосферата, но не трябва да се прекалява с тях, категорична е Цанева.

“Тенденциите в ергенските и моминските партита изобилстват – от моминско парти на яхта до ергенско парти в Тайланд, парти в лимузина, бус, пълен с красиви дами, обикалящ София. Няма конкретно изявени тенденции, но тези партита се превръщат във втора сватба в много от случаите. Влагат се страшно много емоции и енергия и в тази част от бракосъчетанието“, завърши обзора на сватбените тенденции Биляна Цанева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук