Тошко Йорданов предложи на Румен Радев президентска република и официално поиска третия мандат

0
сн. БТА

Смяна на избирателната система и преминаване към президентска република обсъдиха президентът Румен Радев и „Има такъв народ по време на консултациите за съставяне на правителство.

ИТН бе представена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров и Александър Вълчев.

Президентът обаче закъсня с около минута и така остави хората на Слави Трифонов да почакат. 

Радев ги попита какви са шансовете за експертен кабинет с третия мандат, ако ИТН го вземе, както вече пожела, както и за анти ГЕРБ и ДПС коалиция, каквото предложиха от „Възраждане“.

Ужасяваща е ниската избирателна активност, но има сериозни съмнения колко всъщност са избирателите в България, понеже след преброяването има разлика от около 2 млн. души между преброяването и избирателните списъци. Но че има отлив, има. Причината за това са политиците, не са виновни българските граждани. В миналия парламент те гласуваха за политици, които казаха какво ще направят, и после направиха обратното. Доверието в избирателите трябва да се върне, а начина е политиците да си спазват думата, каза Йорданов.

Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите, обясни Йорданов.

Държавният глава попита ИТН какво мислят за смяната на избирателната система – към гръцкия вариант, както поиска Бойко Борисов, или мажоритарен вот.

Има и трети вариант – президентска република, отговори Йорданов.

В държавите с президентско управление няма такива кризи, каквито имаме в момента в България, обясни депутатът.

Радев веднага го контрира: „Това го казвате вие!

Сега да не кажат, че си подаваме топката“.

„Ние се опитваме да направим референдум по темата. Тук няма подаване на топки. Истината е, че не събрахме достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, защото в една президентска република, където президентът е начело на изпълнителната власт, то тя има много по-голяма легитимация, тъй като е събрала над 50% от гласовете на избирателите. Колкото и да е избирателната активност, над 50% от избирателите ще подкрепят тази власт. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност, а легитимацията на партиите е почти никаква. Именно поради тази причина ние предлагаме експертен кабинет с третия мандат“, обясни Йорданов.

„Обикновено въпросите за промяната на избирателната система идват, когато има политическа криза. Тогава се търсят варианти. Но най-цинично погледнато, но и практично, в държавите с президентско управление няма политически кризи, от типа, които наблюдаваме ние в момента. В САЩ може би по време на мандата на Байдън има огромно противопоставяне на две групи и две политически партии, толкова изострено, колкото никога не е било в американската история, но там няма смяна на кабинети. Именно по причина начина, по който е конструирана държавата. Дори и в кризи, дължавата има необходимата политическа стабилност, нещо, която в другия начин на структуриране на държавното управление, не е така“, обясни депутатът.

Хората на Слави Трифонов опитаха да съберат 400 000 подписа за референдум за преминаване към президентска република в началото на миналата година, но събраха под 200 000 съмишленици. Смятат обаче да се пробват пак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук