Тръмп настоява, че заплахите му срещу НАТО са „начин за водене на преговори“

0
сн. АП

Бившият лидер на Доналд Тръмп, кандидат за президентските избори в САЩ, увери в излъчено вчера предаване, че неотдавнашните му заплахи срещу НАТО са били преди всичко „начин за водене на преговори“ със страните от Алианса, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Републиканският милиардер предизвика паника в Европа, когато през февруари заплаши, че на страните от НАТО повече няма да бъде гарантирана защита от Русия, ако не плащат справедливия си дял. Тези коментари бяха подложени на остри критики от няколко европейски лидери и от неговия съперник демократ, президента на САЩ Джо Байдън.

„Това е начин на водене на преговори“, отвърна Тръмп по време на среща с Найджъл Фараж, фигура от британската крайна десница. „САЩ трябва да платят своя дял, а не дела на всички останали“, заяви бившият бизнесмен в ефира на британския канал Джи Би нюз.

Тръмп също така се похвали, че благодарение на забележките си е попълнил касата на НАТО. „Те започнаха да плащат благодарение на тези коментари, които видяхте преди две или три седмици“, заяви той, без да даде примери.

Републиканецът, който ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите през ноември, редовно критикува съюзниците си от Пакта, че не изпълняват ангажиментите си за военни разходи.

„Не забравяйте, че всичко това е по-важно за тях, отколкото за нас, ние имаме океан, който ни отделя от някои проблеми“, подчерта той вчера. „Голям, красив океан.“

След февруарските коментари на Тръмп ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква 18 съюзници да постигнат целта за разходите през тази година, припомня Ройтерс.

Освен това Тръмп отново заяви, че ще депортира мигрантите, които са преминали незаконно границата между САЩ и Мексико. „Можете да влезете в страната, но трябва да влезете законно. Те са тук нелегално, особено тези престъпници. Аз ще ги депортирам. Ще ги изгоним веднага“, обеща той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук