Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

0
сн. БГНЕС

Най-неотложните проблеми в сектор „Земеделие“ обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. 

Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май:

„Взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май, за което им благодарим от правителството. Ангажирахме се до 15 май тази помощ да бъде изплатена. Намерени са средства и начини това да се случи. Наистина беше безпрецедентна срещата. Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителството“, каза премиерът. 

Осигурени са средствата за първото предстоящо плащане. Плащанията ще са на база 52 000 заявления към ДФЗ. Правното основание за втория транш трябва да бъде решение на ЕК, с която тя да удължи прилагането на временната мярка и за второто полугодие.

В процеса на разговорите са възникнали и други въпроси на сектора, които ще бъдат обсъждани на други срещи, допълни министър Петкова:

„Цялото подпомагане е около 300 милиона. Една част ще бъде преструктурирана план-сметката на фонда, което е около 200 и няколко милиона. Разликата ще бъде предоставена от Бюджета чрез преструктуриране на разходи. По принцип, след като е обещано на земеделските производители да бъде предоставена тази помощ, въпреки че не е заложена в бюджета, трябва да бъде предоставена. Министерството на финансите полага всички усилия, за да осигури необходимия ресурс“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук