Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия

0

Екзитполове от Германия, където гласуването приключи в 18:00 местно време, показват, че консервативният алианс ХДС/ХСС е ясният победител на изборите за Европейския парламент. Той събра 29,5-30% от гласовете, което му дава решителна преднина пред останалите партии.

За разлика от това изглежда, че „Зелените“ се представиха зле. Те имат 12-12,5% от гласовете, в сравнение с 20,5% през 2019 г., когато имаха втория най-силен резултат.

Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) постигна много ясни печалби, като първоначалните резултати от социологическото проучване показват, че са на път да станат втори с 16-16,5% в сравнение с 11% преди пет години. Това би ги поставило пред социалдемократите (SPD), които в момента имат 14% от вота. Това е дори по-лош резултат от техния исторически най-слаб резултат от 2019 г.

Европейските избори са първият социологически тест за новосъздадената партия BSW на Сахра Вагенкнехт. На старта тя си осигури 5,5-6%, поставяйки я на ниво с про-бизнес партията FDP.

Накратко, и трите партии в коалицията на Олаф Шолц във федералното правителство на Германия изглежда не са подкрепени от избирателите. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук