Украински десант на източния бряг на Днепър, отново свалени дронове над Москва

0

За десант на левия бряг на река Днепър съобщава в доклад Институтът за изучаване на войната. Информацията се потвърждава и от руски военни блогъри. А кметът на Москва Сергей Собянин съобщи за най-малко два безпилотни летателни апарати, които са били свалени над руската столица.

Украинските военни са извършили успешен десант на левия бряг на Днепър в района на Херсон и вероятно са пробили отбраната там до 800 метра дълбочина, пише вашингтонският Институт за изучаване на войната. Според анализа до източния бряг на Днепър близо до село Казашки лагери са достигнали седем лодки, всяка от които е превозвала около шест до седем души.

По-рано московският кмет Сергей Собянин написа в Telegram, че е имало опит за прелитане над града на два бойни дрона. И двата са били свалени от ПВО – единият дрон край Домодедово, а другият в района на магистралата за Минск. Не се съобщава за жертви. Информацията беше потвърдена и от руското министерство на отбраната.

След Полша и Латвия предприема засилени мерки за сигурност по източната си граница с Беларус. Президентът Едгарс Ринкевичс посети границата и призова за ускоряване на изграждането на оградата. В понеделник латвийската гранична охрана обяви, че беларуските власти са помогнали на нелегални мигранти да се прехвърлят в Латвия. Предполага се, че намиращите се в Беларус близо 4000 бойци на руската наемническа армия „Вагнер“ ще се опитат да се прехвърлят на територията на ЕС, представяйки се за бежанци.

Германия предложи да удължи срока на разполагане в Полша на трите си системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ до края на годината, съобщи министерството на отбраната в Берлин. Около 300 германски военнослужещи са разположени заедно с трите ракетни комплекса в полския град Замошч, на около 50 км от границата с Украйна. Те са базирани там от началото на годината, а задачата им е да пазят населеното място в Южна Полша и преминаващата през него железопътна връзка с Украйна.

В очакване на анонсираното посещение на руския президент Владимир Путин в Турция в края на август турският президент Реджеп Ердоган заяви, че възобновяването на сделката с Русия за разрешаване на износа на украинско зърно „зависи от западните страни, които трябва да спазват обещанията си“. „Мисля, че може да се намери решение“, добави Ердоган, който наскоро проведе телефонен разговор с Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук