Украйна намалява възрастта за мобилизация

0
сн. АП

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес законопроект, който намалява възрастта за военна мобилизация от 27 на 25 години, предадоха световните агенции.

Това се случва в момент, в който въоръжените сили страдат от недостиг на хора, за да се противопоставят на руската инвазия.

Законопроектът, който беше гласуван преди година от депутатите и който беше в очакване досега да бъде обнародван от президента, влиза в сила от утре, заяви украинският парламент  – Върховната рада в интернет сайта си.

Украинското правителство трябва после в срок до шест месеца да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация.

Мобилизирането в армията поражда от месеци дебати в Украйна, отбелязва Франс прес.

Украинската армия понесе загуби, но размерите им се пазят в тайна. Днес армията среща трудности в намирането на доброволци за разлика от началото на конфликта преди повече от две години, отбелязва Франс прес.

Върховната рада гласува на първо четене през февруари серия от мерки, предназначени да улеснят мобилизацията, след като проект на нормативен акт в тази насока, подготвен от правителството, беше върнат за пренаписване няколко седмици по-рано.

Зеленски заяви през декември 2023 г., че армията му е предложила да мобилизира допълнително до 500 000 души, но после тази бройка беше намалена от новия армейски ръководител Олександър Сирски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук