Урсула фон дер Лайен: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

0
сн. АП

Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще, предупреди днес председателката на Европейската комисия Урсуала фон дер Лайен.

В реч, която произнесе на тържествено пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, посветено на най-голямото разширяване на ЕС в историята – с 10, предимно бивши комунистически страни от източната част на континента – тя определи Русия като „екзистенциална заплаха“ за Европа.

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен. Затова тя призова за продължаване на помощта за Украйна. Руският президент Владимир Путин разбира само от сила, аргументира се председателката на Европейската комисия.

Путин смяташе, че Европа няма да помогне на Европа, но сбърка. Той смяташе, че Конгресът на САЩ няма да гласува за отпускане на нова помощ на Украйна, но сбърка, изрази задоволство Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че Украйна е направила своя европейски избор, а ЕС е направил своя избор да приеме един ден страната за свой член.

Фон дер Лайен обърна внимание на ключовата роля, която играят присъединилите се през 2004 г. към Европейския съюз държави за подпомагането на нападнатата от Русия страна.

„Да живее Европа!“, каза в заключение председателката на Европейската комисия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук