„Файненшъл таймс“: САЩ вече са сключили сделки с България за снаряди за Украйна

0

САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и преговарят с Япония да направят същото, потвърждават официални представителни лица пред „Файненшъл таймс“.

В публикацията се посочва още, че оръжейните усилия са съсредоточени върху доставянето на повече снаряди с калибър 155 мм, използвани в гаубиците, които Украйна разполага по фронтовата линия, обясняват официални лица, като в това число се включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

„Ние активно работим възможно най-бързо да изградим производствените линии за 155“, каза Съливан. „Не искаме да губим нито ден и няма инструмент, власт или долар, който да оставим встрани, за да не можем да направим това.“, коментира съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

През изминалата седмица се появи информация, че малко известна извън професионалните среди компания е спечелила на 30 януари 2023 г. поръчка от Пентагона за покупка от България на хиляди снаряди за гаубици по натовски стандарт. „Глоубъл милитъри продъктс“ (Global Military Products) е дъщерна фирма на „Глоубъл Орднънс“ (Global Ordnance) – „притежаван от ветерани дребен бизнес за снабдяване с тактическо оборудване и муниции“.

В случая с Global Military Products става дума за муниции от България, които далеч не са най-типичният продукт на българските оръжейни заводи. Това са 155-милиметрови снаряди за гаубици, каквито българската армия няма, производството им в страната се представяше от служебното правителство на „експериментално“ ниво (пред Би Ти Ви икономическото министерство и ВМЗ – Сопот, казват, че е възможно и серийното производство – бел. ред.), макар местните ВМЗ и „Трансмобил“ да ги рекламират сред предлаганите продукти.

„Производство в България изглежда най-логичното обяснение тук“, казва тогава Грег Сандърс, зам.-директор на Групата за инициативи в отбранителната индустрия към американския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS). Както Сандърс, така и други експерти обясняват пред специализирано американско издание, че договорите от САЩ сочат за съществуването на „големи производствени възможности за 155-мм снаряди в България“.

Според публично достъпна информация вече са реализирани 36% от поръчката за Global Military Products и очакваното ѝ изпълнение е 24 май 2024 г. (В първото съобщение за договора е записано, че очакваната дата за приключването му е 30 януари 2027 г.)

Сумата, която първоначално е била 348 млн. долара, е увеличена с 54 милиона долара, което, изглежда, се е случило с корекция през април.

Хронологията на сделката сочи, че тя, изглежда, е договорена в края на миналата година и би трябвало да се изпълнява с България от март 2023 г. насам. Това е по времето на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Журналистът Сам Скоув от Defense One е получил коментар от ВМЗ, че предприятието не разполага с възможности за производство на тези снаряди. От „Трансмобил“, българското посолство във Вашингтон и Global Military Products не са отговорили на въпросите.

Данните за наличието на подобни сделки обаче се потвърждават повторно и от публикацията на „Файненшъл таймс“, публикувана във вторник, като се посочва още веднъж, че администрацията на Байдън се стреми да увеличи доставките на жизненоважни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи контранастъплението срещу руските окупационни сили.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук