Фандъкова: Г-н Главчев е отговорен и много диалогичен човек, ще подготви изборния процес

0

„Пожелавам успех на г-н Главчев, той е отговорен и много диалогичен човек”.

Това заяви в „Събуди се“ по Нова телевизия бившият кмет на София и член на ГЕРБ Йорданка Фандъкова по адрес на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев. Тя изрази очакване, че Главчев ще съумее да води държавата и да подготви изборния процес. 

По думите ѝ всеки в момента изтъква политическите пристрастия на хората от ГЕРБ, а не на тези от ПП. „Г-н Гюров също е ярко политическо лице, този двоен стандарт не го разбирам. Изборът на президентът беше стеснен”, заяви Фандъкова.

Според нея не е редно политическите опоненти на ГЕРБ и в частност ПП-ДБ да нападат още от сега Димитър Главчев, упреквайки го, че е партийна фигура. Фандъкова отбеляза, че президентът Радев така или иначе не е имал много богат избор, а с решението си да приеме поста на служебен премиер Главчев е предотвратил държавата да изпадне в хаос. 

Бившият кмет на столицата каза още, че със сигурност Димитър Главчев ще взима решенията в служебния кабинет, а не Бойко Борисов, тъй като той е поел тази отговорност. Уточни все пак, че няма нищо лошо, ако Главчев реши да потърси диалог с лидера на ГЕРБ. 

По думите ѝ е и негово решение дали ще покани в служебния кабинет лица от ГЕРБ, като не пропусна да увери, че всички в партията са доказани експерти в своите области. 

На въпрос дали ставаме свидетели на сближаване на позициите на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Фандъкова поясни, че не става дума за сближаване на позиции, а по-скоро двамата са принудени да работят заедно предвид сложната ситуация не само у нас, но и по света. 

„Борисов е достатъчно отговорен в тази ситуация, за да прояви държавническите си качества и да работи с всеки“, допълни Йорданка Фандъкова. 

Според нея от ГЕРБ са свикнали години наред да бъдат упреквани и принизявани, но хората виждат какво се прави. „Кабинетът ще бъде на Главчев, той поема отговорност, дали ще има диалог с Борисов – не виждам нищо лошо в това”, каза Фандъкова.

Тя допълни, че в ГЕРБ има подготвени хора, които могат да вземат правилни решения. Фандъкова каза, че е готова да помогне със съвет и опит, но не очаква да бъде част от служебния кабинет. 

Тя призова ПП да спрат с опорните точки, за да се стабилизира държавата и да се проведат честни и прозрачни избори.

Фандъкова коментира, че е имала добри работни отношение с Калин Стоянов, в кризисни ситуации за София, но отказа да дава оценки. 

Фандъкова каза, че в момента президентът реагира отговорно, с оглед кратките срокове, за да не се протакат изборите и да се спестят средства. 

Бившият кмет на столицата каза, че е притеснена от информацията за множеството изборни нарушения на предходния местен вот, на фона на ниската активност. Тя определи като драстично увеличението на възнагражденията на политическите лица в управлението на София. 

„На всички ни се искаше да имаме и сухопътен Шенген, трябва да сме доволни от това, което постигнаха г-жа Габриел и нашите политици в последната година, защото беше трудно, но е крачка напред”, коментира още Фандъкова.

В заключение тя си пожела да не се стига до касиране на кметските избори в София заради подадената в съда жалба на Ваня Григорова, с която оспори изборните резултати в столицата. 

Но нарушенията на местните избори определено будят съмнения, което кара хората да не излизат да гласуват, а това е голям проблем за нашата демокрация, каза още Фандъкова. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук