Фестивалът на Новия европейски Баухаус представя новаторски проекти в дизайна, архитектурата, модата и изкуствата в Брюксел

0
сн. АП

Новаторски проекти в дизайна, архитектурата, модата и сценичните изкуства ще бъдат представени от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Тазгодишното издание на фестивала, зародил се около инициативата за Нов европейски Баухаус на Европейската комисия, може да се проследи и онлайн, съобщават организаторите. БТА е медиен партньор на събитието.

Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. В дискусиите ще участват и официални представители на Европейската комисия и на белгийското председателство на Съвета на ЕС. Сред тях са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, българският еврокомисар Илиана Иванова, с ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж, еврокомисарката по кохезията и реформите Елиса Ферейра, белгийският премиер Александър де Кроо, които ще открият фестивала. Очаква се в изказванията да бъде направена оценка на първите три години на инициативата Нов европейски Баухаус.

Устойчивата мода е един от акцентите на четвъртото издание на фестивала. Исландската дизайнерка, сценограф и майстор на кукли Катрин Порвалдстодир, посветила усилията си през последните години в изследването на кафявите водорасли като материал в съвременния дизайн, ще зададе насоките за дискусия за бавната мода и бъдещето на текстила с участието на чешката дизайнерка Мария Щранекова и на Паскал Моран, изпълнителен президент на френската Федерация на висшата мода и модата, сочи програмата на фестивала. Предвидено е над 30 модела да представят устойчиви модни линии с иновативни, органични материали на модния подиум в Юбелпарк. Дефилето не само ще представи нови медни тенденции, но ще даде възможност на публиката да се запознае с ценностите на Новия европейски Баухаус в модата, посочват организаторите.

Кулминация на фестивала ще бъде церемонията по връчването на наградите Нов европейски Баухаус на 12 април. От над 530 проекта бяха излъчени 49 финалисти от ЕС, Западните Балкани и Украйна, които се борят за общо 20 награди. В тазгодишното издание за финалисти са подбрани проекти от всичките 27 страни членки на ЕС, сред които и български проект, както и от пет страни от Западните Балкани. За първи път тази година в конкурса за наградите участва и Украйна. Сред финалистите са както завършени проекти, така и млади хора с иновативни идеи за устойчиво развитие и красива среда на живот, посочват организаторите.

Проектите се състезават в две направления – на „Нов европейски Баухаус за шампиони“ и на „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“. Общо четири са основните категории, в които попадат проектите – „Възстановяване на връзката с природата“, „Възстановяване на чувството за принадлежност“, „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това“ и „Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл“.

Българският проект сред финалистите е на фондация „Колективът“, която бе сред наградените и на миналогодишното издание на наградите Нов европейски Баухаус. Тази година организацията кандидатства с проекта Concrete to Culture („Паркът“) в групата на „шампионите“ и категория „Възстановяване на чувството за принадлежност“. Дългосрочната инициатива на фондацията цели да превърне Бизнес парка в столичния квартал Младост в активно пространство чрез колективен дизайн, в който участват местните хора, експерти и артисти. Проектът създава пространства със смесено предназначение и използване, достъпни за всички, и така участва в потушаване на социалното разделение в квартала, в пространство, в което културата досега отсъства, посочват от фондацията. Сред участниците в дискусиите е и Светлана Кирова, мениджър в Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе, която работи в сътрудничество с фондация „Колективът“, споделяйки принципите на Новия европейски Баухаус.

Според регламента на наградите във всяка от категориите ще бъдат отличени по един победител и по един подгласник, освен това във всяка от категориите по един победител и по един подгласник ще получат наградата „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване“. Във всяко направление ще бъде избран по един победител във всички категории чрез онлайн гласуване на обществеността, което продължи до 27 март тази година.

Наградите за победителите в направления „Нов европейски Баухаус за шампиони“ и „Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване“ са съпроводени от парична премия в размер на 30 000 евро, а в направление „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“ – по 15 000 евро. Подгласниците в категорията на „шампионите“ ще получат по 20 000 евро премия, а „изгряващите звезди“ – по 10 000 евро. Премията за подгласниците за наградата за възстановяване на Украйна е в размер на 15 000 евро.

Освен от премията, всеки от отличените победители и подгласници ще се възползва от подкрепата на Европейската комисия за промотиране и развитие на проектите и концепциите си, предвижда регламентът.

При предишните три издания с наградите бяха отличени съществуващи проекти, както и концепции, разработени от млади и обещаващи таланти. С общо над 4500 получени кандидатури и 52-ма победители наградите са доказателство за забележителната отдаденост на инициативата „Нов европейски Баухаус“ от страна на отделни личности и организации, припомнят организаторите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук