Фон дер Лайен: Голям успех за България и Румъния е влизането в Шенген по въздух и вода

0
сн. БГНЕС

В неделя България и Румъния ще станат част от Шенгенската зона по въздух и море, с което ще отпаднат граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните, които са част от тази зона. Това са общо 27 европейски страни – сред тях почти всички от ЕС без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Като „голям успех за България и Румъния“ предстоящото влизане на двете страни в Шенгенската зона по въздух и море председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Утре е важен ден – България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави, а също така и исторически момент за Шенгенското пространство. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, казва фон дер Лайен в изявление.

От декември миналата година и двете държави членки предприеха всички необходими мерки, за да гарантират гладкото прилагане на шенгенските правила от 31 март 2024 г.. През март Комисията заедно с България и Румъния поставиха началото на рамки за сътрудничество, които се основават на успешното изпълнение на пилотните проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане. С тези рамки Румъния и България ще продължат да допринасят за укрепването на сътрудничеството в областта на границите и миграцията, както и за съвместните европейски усилия за подобряване на сигурността на ЕС по външните граници и за справяне със свързаните с миграцията предизвикателства, подчертават от Комисията.

Същевременно граничните проверки между България и Румъния ще останат, тъй като Дунав се смята за сухопътна, а не водна граница.

Иначе, Съветът следва да вземе решение за датата, от която ще бъдат отменени проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите страни от Шенген.

Още през 2011 г. Комисията потвърди в докладите си за оценка, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство и активно подкрепяше този процес през годините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук