Фон дер Лайен призова със замразените руски активи да се купи на оръжие за Украйна

0
сн. ЕП

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова да се използват извънредните приходи от замразените руски активи за закупуване на оръжие за Украйна. В реч пред Европейския парламент в Страсбург тя подчерта:

„Време е да започнем разговори за използването на извънредните печалби от замразените руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна. Не е възможно да има по-голяма символика и по-добра употреба на тези средства от това да направим Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живот“.

Фон дер Лайен призова страните членки да се възползват от изявлението на президента на Европейската централна банка Надя Калвиньо, че банката е готова да направи повече в подкрепа на отбранителната индустрия на ЕС като подчерта, че тя има нужда от капитал:

„Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена. Рисковете от войната не трябва да се преувеличават, но трябва да сме подготвени за тях  И това започва със спешната необходимост да се преизградят, превъоръжат и модернизират въоръжените сили на страните членки. И за да постигне това, Европа трябва да развие следващо поколение печеливши на бойното поле бойни възможности“.

Тя съобщи, че Комисията ще създаде офис за иновации в областта на отбраната в Киев, което ще позволи на страните членки да получат опит от Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук