Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

0

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя.

Французите се отправят отново към урните и избирателната им активност може да стигне нов рекорд според последните прогнози на Ипсос за Радио Франс и Франс Телевизион. 

Проучването потвърждава изгледите за победа на крайнодясната партия „Национален сбор“, но с намалели шансове за пълно мнозинство. В близо 220 избирателни района кандидатите от президентската коалиция или от новосформирания фронт на левицата се оттеглиха в полза на кандидат с по-големи шансове, за да преградят пътя на крайнодесните към властта. 

Първите резултати са очаквани в 20 ч. местно време, но възможните улични реакции вече тревожат парижаните. Докато търговци в центъра на Париж залостват витрините си, 5000 полицаи бдят над столичния район срещу безредици. 

„На французите им омръзна да им четат морал“ – отсече националистката Марин льо Пен, вече избрана на първи тур, като реакция на призивите на знаменитости като футболиста Килиан Мбапе за масово гласуване срещу крайната десница. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук