Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

0
сн. БТА

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите.

148 години след героичната гибел на Христо Ботев във Врачанския балкан, тук сред величествената му природа и стръмните склонове хиляди родолюбци от цялата страна, които потвърждават думите, издълбани на камъка на лобното място на войводата, „Сбъдна се пророчеството твое – жив си ти“.

Официалната програма на всенародното поклонение на Околчица започна с молебен за България, прозвуча Ботевият стих „Елегия“. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ от Козлодуй до връх Околчица. В него участваха рекорден брой участници  – 1800 души, сред които над 1400 ученици от цялата страна.

Кметът на Враца Калин Каменов призова да не забравяме никога Ботевите думи, че големите дела се вършат от малките хора. В словото си заместник председателят на народното събрание Росица Кирова каза, че Ботев е огнената стихия на българския XIX век и Ботев е името на българската свобода и призова да бъдем достойни и „нека да изберем и да бъдем достойни за пътя, който Ботев ни завеща“.

Служебният премиер Димитър Главчев само припомни Ботевия стих „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ и изрази дълбокия си поклон пред делото на всички национални герои и на поета-революционер.

Какво доведе толкова много хора тук във Врачанския балкан?

„Почти никой няма да може да го достигне като човек и личност. Ние поставяме себе си на първо място, докато Ботев поставя другите, родината си на първо място. Ако днес бе жив, да се заема с политика, за да оправи нашата държава, имаме огромна нужда в това време“;

„Ботев е едно олицетворение на свободния дух, на борбата на човека за свобода, за добро бъдеще“;

„Той е личност, той е голям само и единствено, защото е преследвал мечтите и целите си“.

С военен ритуал бяха поднесени хиляди венци и цветя на признателност на паметника на Околчица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук