Хиляди фермери на протест в Латвия срещу вноса на руско зърно и храни

0

Хиляди фермери протестираха днес в Латвия. Техните искания обаче не са като на колегите им от останалите страни от Европейския съюз, а са за забрана на вноса на руско зърно и руски храни.

„Европейският съюз разрешава руското кърваво зърно да бъде внасяно на нашия общ пазар и да бъде транспортирано през европейските пристанища и терминали“. Това заяви организаторът на протеста на латвийските фермери Юрис Лаздинс по време на демонстрация в Елгава. 

Според Лаздинс с едната ръка помагаме на украинците, но с другата позволяваме на страната агресор да краде зърно в Украйна, да го продава в Европа за огромни печалби. „Настояваме Русия да бъде изолирана от подобни начини за финансиране на военните ѝ действия“.

Латвия е основен вносител на руски селскостопански и хранителни продукти, включително зърнени и маслодайни семена. 

Днешните фермерски протести се проведоха в 16 града на страната. Сред исканията са също намаляване на бюрокрацията за фермерите и намаляване на ДДС върху местно отглежданите плодове.
Според организатора на протеста по този начин този вид здравословни храни ще станат и по-достъпни за потребителите.

За разлика от наскоро провели се фермерски протести в други страни от ЕС, полицията в Латвия оказа подкрепа и помогна на колони от трактори да стигнат до град Елгава. Местен полицай мотивира действията си пред Франс прес с това да не бъде нарушен ежедневния трафик. „Без селско стопанство ще бъдете гладни, голи и най-лошото – трезви!“, гласеше един от плакатите на протестиращите. 

Министърът на земеделието Армандс Краузе заяви пред местна медия, че правителството работи за проблемите и че самият той е фермер и ги разбира. Краузе обаче не даде никакви срокове за реформи.

Протестиращите поискаха видими резултати и заплашиха да тръгнат към столицата Рига, ако исканията им не бъдат изпълнени до 12 февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук