Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света

0
сн. Пиксабей


Величественият храм
 на богинята Артемида в Ефес, едно от седемте чудеса на света, привлича хиляди туристи от цял свят.

За неговата красота и величие пишат античните автори. Сред тях е главният библиотекар в Александрийската библиотека Антипатър от Сидон, който е посетил всички внушителни архитектурни комплекси на своето време.

„Виждал съм стените на величествения Вавилон, по които могат да се надбягват колесници, и статуята на Зевс при Алфей, и висящите градини и колоса на Слънцето и безпределния труд по внушителните пирамиди и огромната гробница на Мавзол, но когато видях дома на Артемида, който се издигаше до облаците, всички останали чудеса загубиха своето изящество и аз казах: „Ето! С изключение на Олимп, слънцето никога не е виждало нещо толкова величествено!“

БГНЕС

От всички седем чудеса на света днес са оцелели само египетскитепирамиди и храмът на Артемида. Заедно с Мавзолея в Халикарнас той е едно от двете чудеса, които се намират на територията на Анадола в съвременна Турция.

Предполага се, че първият храм на богинята Артемида, която е сестра на Аполон и дъщеря на главния бог на Олимп Зевс, е построен около 1100 г. пр.н.е. Той се е намирал близо до реката в Ефес. Постепенно градът се превръща в един от най-проспериращите центрове на античността.

Лидийският цар Крез, който сече първите златни и сребърни монети, покорява Ефес и дарява средствата за възстановяването на пострадалия от войната храм, като го прави по-величествен от всякога. Той е четири пъти по-голям от стария, изграден е от бял мрамор и има над 100 колони! Статуята на Артемида е била изработена от злато и слонова кост. Тя е била символ на плодовитостта и по тази причина храмът и богинята са били много почитани.

БГНЕС

Древногръцкият пътешественик Павзаний обяснява нейното значение: „Всички градове се покланят на Ефеската Артемида и хората я поставят над всички богове. Според мен причината за това е славата на амазонките и факта, че този храм е много древен“.

Храмът на Артемида е едновременно крупен религиозен и търговски център. Завиждайки на неговата слава Херострат го подпалва, за да се прочуе. Това много натъжава жителите на Ефес. Според легендата богинята не успяла да го защити, защото точно в този момент отсъствала – била на раждането на един полубог – Александър Македонски.

Храмът е преустрояван общо седем пъти. Неговият залез започва с навлизането на християнството, когато вече няма място за старите божества.

Благодарение на храма на Артемида, големия античен театър и библиотеката на Целз Ефес е включен в Списъка на световното културно и материално наследство на ЮНЕСКО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук