Христо Иванов защити Асен Василев: Той е мистър „Еврозона“

0
сн. БТА

Или ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ постигат съгласие за общ пакет от реформи през следващите девет месеца, или „сме глупави“ и се върви към нови предсрочни избори.

Тази перспектива начерта пред членовете на „Да, България“ председателят на партията Христо Иванов пред Третата национална конференция на партията.

По-късно днес (9 март) предстои начало на преговорите между първите политически сили в Народното събрание в търсене на съгласие за формулата на властта през спедващите девет месеца.

Първо ще обсъдим реформите и регулаторите, после министерските постове. В документа на колегите от ГЕРБ има идеи, които си заслужава да бъдат обсъдени. Заглавието няма значение, важно е съдържанието. Очаквам със здрав разум и отговорно поведение да се разберем.

Това заяви ред журналисти съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов преди началото на партийния форум.

За да можем да стигнем до обсъждане на структурен състав на МС, ние първо трябва да установим наличието на политическа база за излъчването му. Първо са реформите. Търсим ясен ангажимент и какво можем да очакваме, посочи още той.

Христо Иванов коментира и недоволството на Бойко Борисов спрямо финансовия министър Асен Василев, като поиска неговата смяна. „Асен Василев е грешно име. Името на финансовия министър е в момента мистър „Еврозона“. Решителният момент, в който очакваме, благодарение на усилията на Асен Василев да ни приемат в Еврозоната и месеци преди този прозорец да се образува, да сменяме човека до възникването на този прозорец, граничи с много трудно обяснимо политическо поведение“, каза той.

През последната седмица Борисов се изказа против съпредседателят на „Промяната“ Василев да остане в кабинета и дори предупреди, че няма да може да работи с такова правителство.

Иванов все пак допусна, че ще има сменени министри. Това обаче ще стане въз основа на оценките, които те са получили от ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, на която той благодари в изказването си, че не се е включила в канонадата от обвинения.

От ПП-ДБ настояват също за ясно политическо мнозинство и отказ от съставяне на плаващи, резервни мнозинства.

Много държим на изясняване на политическата отговорност. Политическата отговорност за излъчване на кабинет и за това да го има този парламент, защото ако не се излъчи кабинет, няма да го има парламент, са тези, които трябва да носят ясната политическа отговорност за това, което ще се случва, включително и по отношение на регулаторите. И затова трябва да има на първо място обвързано мнозинство, т.е двете политически формации трябва да се съгласят, че повече няма да играем с плаващи мнозинства.

Второто нещо е един неясен парламентарен принцип, че когато става дума за назначения в регулатори, не можем да дисквалифицираме партии предварително, защото има и независими депутати и т.н. Трябва да оценим качествата на кандидатурите. Ако дойде качествена кандидатура от която и да е партия, може би си заслужава да обсъдим настоящата геополитическа ситуация. Само партията на госпожа Митрофанова да бъде изключена“, обясни Иванов и потвърди, че ако дойде качествен кандидат от ДПС, БСП или ИТН, той трябва да бъде обсъден.

На здрав разум и отговорно поведение се надява Иванов по време на преговорите с ГЕРБ довечера.

„Здрав разум означава разбиране, че България може да се стабилизира само ако продължим реформите. А за да можем да ги продължим, трябва ясно да се ангажираме с тях, както ние предлагаме. Това е е елементарен здрав разум и се надяваме да го проявим. Иначе всички теми са на масата, всичко ще обсъдим, но трябва да започнем с разговора за това какви реформи сме готови да направим особено по отношение на борбата с корупцията, правосъдието и регулаторите“, не остпъва от позицията Христо Иванов, която се разминава с позицята на ГЕРБ-СДС.

Като двамата селекционери на новото правителство той посочи акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Иванов припомни, че с ГЕРБ се бяха разбрали до 6 март да са приключили с преговорите и да са получили оценките на министрите, но това така и не стана.

„За съжаление, изпуснахме твърде много време, но нищо не ни пречи, ако имаме воля и здрав разум, да се разберем и в този времеви хоризонт, който имаме в момента, включително ако сега през уикенда успеем да отбележим успех и прогрес в преговорите, ние, отивайки в понеделник на консултациите при Радев, можем да коментираме и нашите очаквания за времето, защото е легитимно президентът да се съобрази, тъй като целта на неговата роля е да има редовен кабинет“, посочи той.

В четвъртък президентът Румен Радев назначи консултациите с партиите за съставянето на новото правителство. Те започват в 9,30 в понеделник с ГЕРБ, после през два часа са ПП-ДБ и ДПС. За вторник пък оставя „Възраждане“, БСП и ИТН.

Христо Иванов уточни, че ПП-ДБ като отидат при президента Румен Радев за консултациите за съставяне на правителство може да поискат по-дълго време за съставяне на правителство с първия мандат.

Днес „Да, България“ провежда Третата си национална конференция, като една от темите ще бъде избиране на европейско политическо семейство. По-рано днес стана ясно, че се обсъждат два варианта – Европейската народна партия, където са ДСБ и ГЕРБ-СДС, и АЛДЕ, където са ДПС.

Oчаква се на форума на „Да, България“ да се гласува политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността на партията, както и да се реши към кое политическо семейство иска да принадлежи „Да, България“. В изказването си пред форума Иванов предложи партията да се присъедини към ЕНП. Това е важно за евроизборите, които ще се проведат на 9 юни. В същото политическо семейство е и ДСБ – част от „Демократична България“, както и ГЕРБ.

„Имахме дълга дискусия, много семинари, на който се обсъждаше този въпрос. На база на тези семинари Националният съвет на партията излиза с препоръка да се присъединим към ЕНП заедно с нашите колеги от ДСБ. Това ще консолидира „Демократична България“ като една от силите, които представлява демократичната общност от дясно-център позиции. Вярваме, че тази ниша има своето стратегическо значене за България. ЕНП като най-голямата европейска партия пък е добра платформа заедно с колегите от ДСБ и другите партии от бившата и настояща синя общност да може по-силно да се чува гласът на България и искането за реформи“, отговори той на въпрос какво е неговото мнение и настроенията в партията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук