Цвета Караянчева с открит урок по Конституция

0

Открит урок по конституция ще проведе председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева в Регионалния исторически музей в Кърджали по повод 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция – основният закон на Третата българска държава.  В него ще се включат Школите по история към СУ „П.Р.Славейков“ и СУ „Васил Левски“ – Крумовград, както и ученици от ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Йордан Йовков“,  ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“, ПГ по икономика „Алеко Константинов“ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Дължим на учредителите дълбока признателност за това, че приемат документ, силно демократичен за времето си, който регламентира държавното устройство и гарантира разделението на властите в новоосвободена България, заяви Караянчева.

Тя ще сподели с участниците интересни факти, свързани Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г и усилията на тогавашните народни представители да изградят равноправна европейска държава. Присъстващите ще научат къде е изработен звънецът, използван по време на заседанията от Антим Първи, кой организира първият политически салон в България и на колко франка е възлизала издръжката на депутатите.

Урокът ще започне в 14 часа във фоайето на третия етаж на музея. Цвета Караянчева ще подари на училищата-участници в него екземпляри от Търновската Конституция и копия на т.нар. Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.  

Преди това председателят на 44-то Народно събрание ще отбележи Деня на конституцията с беседа в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук