Цветница е!

0
сн. БТА

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки.

Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 343 хиляди души.

Преди да закрещят „разпни Го!“, мнозина приветствали Христос в Ерусалим с палмови клони и възторжения вик „Осана!“. Евангелските текстове разказват как при последното си посещение в свещения град Спасителят бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветни пророци.

Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да ги убият .

„Господ влиза на осле в Ерусалим, надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни Го!“ и винаги да сме с него“.

В спомен на тържественото събитие е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

За поколения българи празникът, познат като Цветница или Връбница, е с най-много именици.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук