Ципрас и Заев осъдиха „националистическия популизъм“ на Северна Македония

0
сн. АП

Бившите премиери на Гърция и Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са провели днес телефонен разговор, в който са се споразумели в близко бъдеще да предприемат съвместни инициативи за подкрепа на Преспанския договор между двете страни, съобщава гръцката телевизия Скай.

По време на управлението на Ципрас и Заев през 2018 г. Атина и Скопие сключиха договора, според който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си, а Гърция – да оттегли възраженията си пред членството ѝ в НАТО и ЕС.

По време на разговора си двамата бивши премиери са подчертали значението, което има точното спазване на Преспанския договор и сътрудничеството между двете страни за европейската перспектива на Северна Македония, както и за мира и стабилността на Западните Балкани в период на големи напрежения в региона.

Те са определили „националистическия популизъм“ и в двете страни като лицемерен и опасен. Затова те са се договорили за общи инициативи в близко бъдеще в подкрепа на Преспанския договор, за насърчаване на връзките между народите на Гърция и на Северна Македония и на мира и стабилността в целия регион.

Вчера при встъпването си в длъжност новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска нарече страната си „Македония“, а не с конституционното ѝ име, прието в изпълнение на Преспанския договор. Това предизвика острата реакция на гръцкото министерство на външните работи и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, които определиха поведението на Силяновска като явно нарушение на договора и предупредиха, че евроинтеграцията на Северна Македония зависи от точното изпълнение на договора от 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук