Чарлз Трети – едно дълго чакане за престола и едно изпълнено с проблеми начало на властване

0
сн. АП

Чарлз Трети трябваше да чака над 70 години, за да стане крал. 17 месеца след възкачването му на престола, новината, че той има рак потопи британската монархия в несигурност, отбелязва Франс прес.

Чарлз Трети, който е на 75 години, автоматично наследи майка си, кралица Елизабет Втора на престола след смъртта й на 8 септември 2022 г. Церемонията по коронацията му се състоя на 6 май 2023 г. Чарлз Трети положи усилия оттогава да представи монархията в една по-модерна светлина и в крак с времето. Това обаче се оказа истинско предизвикателство за  един много активен, но и възрастен крал, който е по-малко популярен от майка си.

Някои от първите пътувания на Чарлз Трети бяха белязани от антимонархически протести, нещо невъобразимо при властването на Елизабет Втора. Напреженията със сина му Хари, затръшнал вратата пред кралската фамилия и заминал със съпругата си Меган Маркъл в Калифорния, а после написал и много критична към семейството си автобиография, помрачиха първите месеци от властването на Чарлз Трети. На коронацията на монарха Хари дойде сам и остана там много кратко.

Миналия месец Чарлз Трети обяви, че ще се подложи на хирургическа интервенция заради доброкачествена хипертрофия на простатата, като по този начин вдигна обичайното табу за здравето на монарсите. След тази процедура е било открито раковото му заболяване, обяви Бъкингамският дворец вчера, без да навлиза в подробности.

Чарлз става престолонаследник на 3 годинки и остана такъв до 73-годишна възраст, прекарвайки целия си живот в чакане. На 20 години се състоя официалната церемония, на която той беше обявен за принц на Уелс. После учи в Кембридж антропология, археология и история. Още от 70-те години на миналия век проявява загриженост заради замърсяването и пластмасовите отпадъци в околната среда.

През 70-те си години, през които чака възкачването на престола, Чарлз е природозащитник, привърженик на устойчивото развитие, на пасторалния  начин на живот. Интересува се и от религия, и от алтернативната медицина.
 
Години наред медиатизираните кризи в неговия личен живот засенчваха обаче останалите дейности на Чарлз. Разводът му с принцеса Даяна беше новина, която обиколи света. След смъртта на принцесата в автомобилна катастрофа през 1997 г., Чарлз изчака няколко години, преди да се ожени за голямата си любов, разведената Камила. Двамата се ожениха през 2005 г. с гражданска церемония в кметството на Уиндзор. Кралицата не присъства на нея, но после организира церемония за църковна благословия и прием за младоженците в Уиндзорския дворец.

С възкачването на Чарлз Трети на престола Камила стана кралица. 

Близките на Чарлз разказват, че той работи много и понякога заспива на бюрото си. Според антуража му Чарлз също така е много самоуверен и не обича да му се възразява, често пъти се ядосва от най-дребното нещо. Той е нетърпелив и иска нещата да са направени от днес за вчера, шегува се Камила по негов адрес. Но тя също така описва Чарлз като добър дядо, който чете книгите за Хари Потър на внуците си, като имитира гласовете на персонажите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук