Четири часа продължиха демонстрациите на протестиращите земеделци днес

0
сн. БТА

Трети пореден ден земеделски производители протестираха в страната, след като снощи неправителствените организации от сектора не успяха да се споразумеят с правителството.

На срещата с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет земеделците бяха запознати с новия меморандум, но по думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов имат несъгласия по някои от точките, които предстои да се обсъждат и изчистят.

Исканията на протестиращите земеделски производители продължават да бъдат преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Както обявиха представители от НАЗ, времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията им. Днес протестите продължиха от 10:00 до 14:00 часа.

Земеделски производители от Монтанско блокираха възлови пътища в региона.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, беше блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада беше на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора – Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, в района на птицекомбината.

И днес протестиращите заявиха, че ще оставят машините в непосредствена близост до пътното платно при приключване на протеста.

Протестиращите земеделци затвориха също автомагистрала „Тракия“ в района на Стара Загора. Вследствие на това се образуваха тапи в двете посоки на аутобана. Движението беше ограничено за около 45 минути.

„След вчерашната среща в Министерски съвет излязохме неудовлетворени от това, което правителството предлага. След като информирахме нашите членове, напрежението се покачи допълнително“, заяви пред медиите Радослав Христов, председател на Тракийското дружество на зърнопроизводителите. Той подчерта, че „целта на проявата е властта да чуе, че това, което предлагат, не ни удовлетворява, дори и частично“.

От думите на Христов стана ясно, че предвиденият за утре протест ще се проведе и ще започне в 10:00 часа. „Дали ще има затваряне на автомагистрала „Тракия“ ще разберем утре. Но очакваме с нетърпение утре да дойде 16:30 часа и да се проведе среща с премиера Николай Денков. Наистина се надявам двете страни да бъдем разумни. Тъй като ние направихме доста компромиси“, каза той.

Фермери от общините Павел баня и Казанлък блокираха движението по Подбалканския път Бургас – София в района на разклона за Павел баня и на казанлъшкото село Дунавци. На място бяха животновъди и производители със земеделска техника и животни, както и екипи на полиция и жандармерия.

Протестиращите бяха предимно малки производители от общините Павел баня и Казанлък, а основното им искане е да бъде намалена административната тежест. Те смятат, че изискванията не бива да бъдат едни и същи за малките и големи фирми и че ако това продължи да бъде така, дребните ферми и производители са обречени на фалит.

Протестиращите коментираха още, че спешно трябва да бъдат изплатени всички субсидии и че трябва да бъде увеличена изкупната цена на литър сурово мляко.

Зърнопроизводители и подкрепящи ги представители на други сектори в земеделието изкараха селскостопанска техника и блокираха кръговото кръстовище на входа на Търговище.

„Има удовлетворение от вчера. Нещата, които министър-председателят Николай Денков е предложил, донякъде ни устройват. Но в крайна сметка основната цел на протеста е законите да са лесни за работа по полето, а да не се превръщаме в чиновници в офисите. Основното не са финансовите претенции, искаме условия за работа“, каза пред БТА зърнопроизводителят Николай Стоянов, който обработва около 5000 дка в землището на търговищкото село Васил Левски.

Протестиращите бяха категорични, че излизането им на пътя няма политически мотиви. Именно, за да се заяви това, има предложение протестът да бъде прекратен за ден. Зърнопроизводителите от района на Търговищко не искат да създават неудобства на гражданите.

Земеделски производители от Врачанско блокираха пътя между Мизия и Оряхово, в посока ферибота на река Дунав към румънския град Бекет.

„Докато не предложат нещо, което да е наистина работещо – продължаваме с протестите“, каза за БТА един от организаторите за Врачанско Румяна Ангелова. Според нея на този етап все още не се вижда краят на протестите.

Пчеларите също не са доволни от начина по който се развиват преговорите. По думите на Димитър Ганчев, които също за трети ден е на блокадата, лек напредък има само по отношение на финансовата помощ вследствие на войната в Украйна. По исканията на сектора „Пчеларство“ по останалите теми, като промяна в етикетирането на меда, безкомпромисен контрол на границата за вноса на такива продукти, които влиза в България, регистър и контрол над преработвателите на мед – напредък няма, обясни Ганчев.

Земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“. Ограничено беше и движението на пътя София – Русе при Луковит.

По думите на Димитър Мачуганов, земеделски производител от Ловешка област, предложението на правителството е незадоволително. „Затова сме още по пътищата и създаваме дискомфорт на нашите сънародници. Не намираме точната вакса между нашите интереси и възможностите на държавата на този етап. Чакаме да се изпипат предложенията. Склонни сме на отстъпки, но на този етап не сме се доближили най-много във финансовата част“, допълни той.

Земеделски производители от Шуменско втори ден протестираха със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района.

Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще продължат с протестите на същото място до петък, след което имат готовност да се включат в протест в София.

На три места на територията на Кюстендилска област бяха затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести имаше на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София – кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков.

„Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата – лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея. Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта“, каза пред БТА Павел Иванов, който от 22 години се занимава със земеделие.

Земеделските производители от Пернишко блокираха пътя от София за Кюстендил в района на Радомир.

Блокада имаше и на републиканския път водещ от Брезник за Перник при разклонението за с. Бабица, общ. Брезник.

Временно беше затворен и пътен възел „Даскалово“.

Този следобед представители на Национално сдружение „Обединени земеделски производители“ в Югозападна България имаха среща с министъра на земеделието Кирил Вътев, каза за БТА Кристиян Стоянов – областен координатор на организацията за Перник.

„Вчера бяхме в Министерски съвет на среща с министъра на земеделието и премиера Николай Денков, на която не се стигна до консенсус. Заради това на този етап протестите ни продължават. Нашата организация е най-голямата в Югозападна България. Ние входирахме дванайсет искания към властта, свързани с административната тежест, зелената сделка и субсидирането в сектор „Земеделие“, които не бяха разгледани и дискутирани на вчерашната среща. Надяваме се това да се случи днес“, заяви Стоянов.

Земеделци и животновъди затвориха за кратко движението по главен път Е-79 при полигона край Благоевград. Земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала „Струма“, тракторите бяха разположени на пътя край полигона. След края на протеста земеделците се отправиха към Кресна, където също се организират действия за изразяване на недоволство.

Пред журналисти председателят на Сдружение „Земеделски стопани“ и заместник – председател на „Обединени български животновъди“ Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. „украинска помощ“.

След протеста на 5 февруари излязохме с нова декларация, с която поискахме и оставката на земеделския министър, като срокът, който сме дали, е до петък, каза още Юлия Коюнджийска. Тя посочи, че исканията са за справедливо разпределение на помощта, но и за законодателна инициатива.

Земеделски производители от област Разград блокираха пътя Разград – Русе в участъка до село Гецово.

Бюрокрацията в бранша е голяма и спъва работата ни, заяви за БТА Трендафил Василев, член на Управителния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. Като пример той даде системата за оповестяване на пръсканията, която по думите му не е измислена както трябва и създава проблеми. „По цял ден трябва да седим пред компютрите, да попълваме фактури, да качваме съобщения, което отнема време и ни пречи в работата“, заяви Василев. Според него земеделските производители са се превърнали в книжни плъхове. „Вече от 10-15 години стоим на едно място“, добави Василев. Той отбеляза, че зелената сделка също рефлектира върху всеки един от фермерите.

Земеделци запалиха бали със слама на днешния трети ден на протеста край Хасково, на който фермерите отново блокираха пътния възел северно от града, на който се пресичат пътищата Русе – Маказа и Пловдив – Свиленград. Тежката селскостопанска техника прекъсна трафика за четири часа.

Протестиращите отново настояха, че не искат оставки, а имат само финансови и законодателни претенции.

Поне малко да се изравнят субсидиите, защото всичко – препарати, горива, торове, всичко е много по-скъпо, отколкото преди няколко години, каза производителят Добри Добрев. Продукцията падна драстично и нищо. Просто се работи за едно няма нищо, подчерта той.

Земеделски производители от Благоевградско протестираха с кратки периодично блокади на главен път Е-79 в района на Кресна.

Пред медиите лидерът на „Ред, законност и справедливост“ и участник в протеста Яне Янев каза, че животновъди и представители на зеленчукопроизводството са постигнали пълен консенсус по отношение на исканията си и добави, че те ще бъдат отправени в писмен вид до края на деня до компетентните институции. Представителите нямат разминавания и е много важно да отбележа, че фермерите от пиринския край имат специфични искания. Те са конкретни и отразяват спецификата на производство в района, каза Янев. Едно от исканията им е свързано с пашуването на животните в парковете „Пирин“ и „Рила“. Това касае само региона, обясни Янев.

Земеделци блокираха трети ден пътя към „Дунав мост 2“ при Видин. Предните два дни за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

Земеделските производители от Пловдивско блокираха кръговото кръстовище до село Труд.

Десетки фермери изразиха своето недоволство като запалиха бали със слама, изляха туби с прясно мляко и разсипаха на пътното платно част от своята продукция – ябълки, сливи и малини.

Протестът на земеделските производители продължава трети ден, като отново след заявяването на своите искания край село Труд, те се насочиха със селскостопанската си техника към Пловдив. Маршрутът им беше по ул. „Васил Левски“ до кръстовището с бул. „Дунав“, откъдето се върнаха обратно към началната си точка.

Земеделски производители блокираха важни пътища в Плевенска област. Тежка техника беше разположена на две точки по главния път София – Русе при разклона за Славяново и Пордим и при пазара на Горни Дъбник, при село Брестовец на пътя Плевен – Ловеч, както и при Никопол и Кнежа.

„Днешните протести протичат при още по-засилено присъствие на земеделски производители. Продължаваме да държим на нашите искания. До момента ситуацията остава непроменена от вчера“, каза за БТА Кунчо Кънчев, земеделски производител от Плевенско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той допълни, че не е оптимист за положителна развръзка от разговорите с управляващите, което да доведе до спиране на протестните действия на земеделците.

Кунчев добави, че няма проблемни ситуации при земеделските блокади в област Плевен. „Протестираме мирно като се стараем да няма напрежение с гражданите. Пропускат се линейки, транспортирането на медикаменти и живи животни, както и автомобили с болни хора или с малки деца“, каза още той.

Фермерите от Великотърновско блокираха пътя София-Варна.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и представител на Българската аграрна камара, каза за БТА, че представителите на камарата не са се съгласявали с предложенията на правителството при вчерашната среща, затова и протестите няма да бъдат преустановени и утре.

В петък, както предварително бяха заявили фермерите, протестните действия ще бъдат увеличени с още един час и така ще обхванат времето от 10:00 до 15:00 часа.

Също в петък от 16:30 часа се очаква да се състои поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет. Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица, каза Симеон Караколев. Той подчерта, че основните искания на фермерите от всички отрасли остават без промяна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук