Швеция вече е членка на НАТО, Столтенберг нарече деня „исторически“

0
сн. БГНЕС

На официална церемония в Държавния департамент на Съединените щати във Вашингтон Швеция стана страна-членка на НАТО.

Шведският премиер Улф Кристерсон връчи на държавния секретар Антъни Блинкън необходимите за това документи. 

Блинкън отбеляза, че макар и след дълго чакане, се случва нещо историческо и за Швеция, и за НАТО:

„Днешният ден е ясен пример за стратегическия разгром, който претърпя Русия с нахлуването на Путин в Украйна виждаме русия, която е по слаба от всякога във военно, икономическо и дипломатическо отношение, а нашият алианс стана по-силен и по-голям от всякога“.

Швеция обяви заедно с Финландия кандидатурата си за членство в НАТО през май 2022 година – малко след началото на пълномащабната руска война срещу Украйна. Финландия беше приета в алианса в началото на април миналата година. Швеция трябваше да изчака за консенсус сред страните членки заради претенции на Турция и на Унгария.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви броени минути преди церемонията във Вашингтон, че Швеция вече е членка на НАТО. И нарече днешния 7 март „исторически ден“.

„След повече от 200 години необвързаност Швеция вече се радва на защитата на член 5 от Северноатлантическия договор, максималната гаранция за свободата и сигурността на съюзниците“, написа Столтенберг в социалните мрежи в интернет.

„Швеция носи със себе си в НАТО боеспособни въоръжени сили и първокласна отбранителна индустрия, членството й прави алианса по-силен“, пише още Столтенберг.

„Швеция, добре дошла в НАТО!“, се казва в поздравително съобщение на българското Министерството на отбраната. Министерството поздравява Кралство Швеция по повод присъединяването на страната към най-мощния отбранителен съюз в света. 

„Това ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона. България последователно подкрепя политиката на отворени врати на Алианса“, се посочва в позиция на министерството.

Швеция стана 32-ия пълноправен член на Алианса и ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук