Шолц: Отслабването на ЕС би било саморазрушително

0
сн. АП

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни, предаде Ройтерс.

Някои популисти искат Германия да напусне ЕС, други – да го отслабят, а трети виждат в Русия и Китай модел за подражание, каза Шолц във видеообръщение по случай Ден на Европа. „Какво саморазрушително безумие!“, възкликна той в своето послание месец преди предстоящите избори за Европейски парламент.

Проучванията на общественото мнение отреждат рекордно високи резултати за националистическите и евроскептичните партии. Очаква се избирателите да накажат традиционните партии за това, че не успяха да обуздаят високата инфлация, да ограничат имиграцията и да осигурят достъпни жилища и здравеопазване, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година съпредседателката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел призова в страната да бъде произведен референдум за членството в ЕС и за ограничаване правомощията на Европейската комисия.

Днес Шолц каза, че европейското единство е от първостепенно значение на фона на войната на Русия срещу Украйна и на несигурността преди президентските избори в САЩ през ноември. „Колко безотговорни трябва да сте, за да поставяте нашата обединена Европа под въпрос в такива времена?“, попита лаконично той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук