Юлия Навална призова руснаците да се включат в протест срещу Путин в деня на президентските избори

0
сн. АП

Юлия Навална, вдовица на опозиционния лидер Алексей Навални, призова руснаците да се включат в протеста в деня на изборите на 17 март по обяд и да гласуват срещу президента Владимир Путин или да пуснат недействителна бюлетина, предаде Ройтерс.

Във видеозапис, публикуван в онлайн платформата „ЮТюб“ (YouTube), Навална заяви, че е обнадеждена от огромното множество, стекло се миналата седмица на погребението на съпруга ѝ, който почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари. Оттогава почитатели на Навални непрекъснато оставят цветя на гроба му в московско гробище.

Навална призова хората да се присъединят към протестните действия на 17 март, за които Навални, най-известният руски опозиционер, призоваваше малко преди да умре. Идеята му бе хората да протестират, без никакъв риск от арест, като всички излязат масово по едно и също време по обед в деня на изборите в градовете в цялата страна.

„Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ние съществуваме и че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Трябва да дойдете в избирателната секция в един и същи ден и час – на 17 март по обяд“, заяви Юлия Навална.

„Какво на правим по-нататък? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да повредите бюлетината, можете да напишете на нея с големи букви „Навални“. Дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете и да постоите в избирателната секция, а след това да си тръгнете и да се приберете вкъщи“, добави тя.

След смъртта на съпруга си Навална обеща да продължи работата му и направи няколко важни политически изяви на Запад. Тя се срещна и с президента на САЩ Джо Байдън и говори на Мюнхенската конференция по сигурността и пред Европейския парламент.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията на Навална, че Путин е поръчал убийството на видния опозиционер, и отказа да коментира обществената реакция на смъртта и погребението му. В смъртния акт на Навални се посочва, че той е починал от естествена смърт на 47-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук