Японските власти призоваха стотици хиляди жители на префектура Окинава да се евакуират заради приближаващ тайфун

0

Властите призоваха днес стотици хиляди жители на префектура Окинава в Южна Япония да се евакуират на сигурно място заради приближаващия тайфун Ханун. Отменени са и стотици полети, предаде Франс прес.

Няколко града в префектура Окинава, която обхваща голям брой острови, издадоха тази сутрин незадължително нареждане за евакуация. Хунан преминава през Тихия океан, придружен от ветрове със скорост до 162 км/ч, и се очаква да връхлети острова тази вечер.

По данни на японската метеорологична агенция към 10 ч. местно време днес (01:00 ч. по Гринуич) мощният тайфун, който е и със значителен обхват, се е намирал на 240 км югоизточно от столицата на Окинава – град Наха.

Местните власти призоваха застрашените жители да потърсят по-безопасни места от дома си, тъй като се очакват бурни ветрове и проливни валежи.

„Много хора си остават у дома, защото къщите им са изградени от бетон, но ние призоваваме онези, които живеят сами или в дървени къщи в ниско разположени райони, да обмислят възможността да потърсят подслон другаде, преди тайфунът да връхлети“, каза за АФП служител на префектура Окинава, отговарящ за справяне с бедствия.

Днес са отменени над 500 полета от и до Окинава, преустановени са и фериботните и автобусните превози, съобщи държавната телевизия Ен Ейч Кей.

Авиокомпании „Джапан еърлайнс“ и „Ол нипон еъруейз“ обявиха, че от анулирането на полети днес и утре ще бъдат засегнати общо над 74 000 пътници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук