Байдън изрази надежда за спиране на огъня между Израел и „Хамас“ в Газа

0
сн. БГНЕС

Американският президент Джо Байдън изрази надежда за спиране на огъня между Израел и „Хамас“ в Газа, а кралят на Йордания Абдула Втори –  притеснения заради планираната от Тел Авив военна операция в Рафах, предаде БТа.

Кралят на Йордания Абдула Втори предупреди за опасностите, които крие планираната от Израел военна операция в Рафах, и повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня, което да помогне за защитата на цивилното население в Газа и за доставянето на помощи, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на кралския дворец.

Абдула Втори заяви, че единственият начин да се сложи край на конфликта  е да се намери „политически хоризонт“ за палестинците, който да доведе до създаването на палестинска държава на територията, окупирана от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г., в това число и Източен Йерусалим.

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви по-рано тази седмица, че кабинетът по сигурността ще одобри военните планове за Рафах – включително евакуацията на повече от един милион разселени палестинци.

 Същевременно американският президент Джо Байдън изрази надежда за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Газа до следващия понеделник. Изявлението идва в момент, докато воюващите страни водят преговори с посредничеството на Катар за постигане на споразумение.

 В отговор на журналистически въпрос Байдън каза, че се надява спирането на огъня да настъпи до няколко дни –  „до началото или края на уикенда“.

 „Моят съветник по националната сигурност (Джейк Съливан) ми казва, че сме близо. Все още обаче нямаме  резултат. Моите надежди са до следващия понеделник да имаме прекратяване на огъня“, каза Байдън пред журналисти по време на посещение в Ню Йорк.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук