Дейвид Камерън призова Конгреса на САЩ да не повтаря с Путин грешките, допуснати с Хитлер

0
сн. АП

Министърът на външните работи и бивш британски премиер Дейвид Камерън призова американските конгресмени да не повтарят с руския президент Владимир Путин грешките, допуснати по време на политиката на отстъпки спрямо Хитлер, и спешно да одобрят решението за многомилиардна военна помощ за Украйна, предаде Би Би Си.

„Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Хитлер през 30-те години на миналия век […] Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Путин през 2008 г., когато той нахлу в Грузия, или несигурността на нашия отговор през 2014 г., когато той завзе Крим и голяма част от Донбас – за да извърши нов акт на агресия през 2022 г., който да ни струва много повече“, пише Камерън в статия в американското онлайн издание „Дъ Хил“(The Hill).

„Трудно е да си представим по-ярък пример за това как една държава напада друга без никакво основание“, убеждава Камерън американските конгресмени.

„От едната страна е Путин, който се надява да разшири империята си, като просто надвие Запада. Той смята, че ние сме слаби. Мисли, че може да му се размине този акт на агресия, най-шокиращият, който сме виждали през живота си“, пише ръководителят на Форин офис.

„А от другата страна сме ние“, продължава Камерън. „Ние разполагаме с ресурсите, икономическата мощ, знанията. Нашата икономика е 25 пъти по-силна от руската. На тях им се наложи да се обръщат за помощ към Пхенян. Всичко, което трябва да направим, е да използваме силата си. Въпросът е: имаме ли волята?“

Камерън посвети отделен параграф на спекулациите, популярни поне през първата година и половина на войната, че прехвърлянето на модерни оръжия в Украйна може да доведе до някакъв вид ескалация. Камерън ги отхвърля.

„Ние доказахме, че опасността от ескалация е илюзия. Великобритания беше първата, която даде всичко – от противотанкови оръжия до артилерия, танкове, а сега и средства с голям обсег на действие като ракетите „Сторм шадоу“. Всеки път Путин правеше войнствени изявления за ескалация – и всеки път се оказваше, че това е само реторика“, припомня бившият британски премиер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук