Ердоган каза, че атаките на Израел срещу Газа ще бъдат основна тема в предстоящите му разговори с египетския президент

0
сн. АП

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че въпросът за ескалиращите атаки на Израел срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа ще бъде основен акцент в разговорите му с държавния глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси на срещата им в сряда в Кайро, предаде Анадолската агенция.

Турският държавен глава председателства днес заседание на кабинета в президентския комплекс в Анкара. От изказванията на Ердоган, направени след приключване на заседанието, стана ясно, че са били обсъдени „критични въпроси“ като атаките на Израел срещу Рафах, икономиката на страната, борбата с тероризма, както и външната политика.

Безразсъдството на Израел се дължи на лицемерната политика на западните сили, които виждат в политиката на израелския премиер (Бенямин Нетаняху) отговор на действията на „Хамас“. Нетаняху, който е още един Хитлер, премина всички граници на жестокост от 7 октомври м.г. насам“, заяви Ердоган във връзка с израелската атака срещу южния град Рафах.

Турският лидер припомни за срещата си с президента на Иран Ибрахим Раиси, която се състоя на 24 янури в Анкара, и по-специално за общите им усилия за изкореняване на тероризма в региона. Той подчерта, че Анкара няма да позволи да бъде създадена „терористична върхушка“ на южната й граница.

Ердоган приветства решението на САЩ да одобри продажбата на изтребители F-16 на Анкара, което беше постигнато след дълъг период на преговори, ускорени след оттегляне на възражението на Турция срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

Той отбеляза още положителната статистика на Турския статистически институт (Тюркстат) за равнището на безработицата, която е спаднала до 8,8 процента през декември м.г.

Турският държавен глави изрази удовлетворението си от „засилването на доверието в турската икономика“ от международните инвеститори.

„Съвсем скоро ясно ще видим ефекта от икономическата ни програма и в други области, най-вече в равнищата на инфлацията“, добави още той в изявлението си, предавано на живо от турските медии.

Президентът на Турция не пропусна да поздрави първия турски космонавт Алпер Гезеавджъ за успешно проведена космическа мисия и проведените експерименти на Международната космическа станция.

Това е заявка за откриване на нови хоризонти в рамките на Националната космическа програма, допълни още Ердоган.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук