ЕС се стреми да одобри нови санкции срещу Русия на 24 февруари

0
сн. АП

Очакваме ЕС да одобри допълнителни санкции срещу Русия на 24 февруари, когато се навършват две години от руското нахлуване в Украйна. Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург белгийският външен министър Хаджа Лабиб от името на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Тя отбеляза, че засега ЕС остава много далеч от постигането на целта за осигуряване на необходимите боеприпаси за украинските сили. По нейните думи се предвижда до края на март да бъдат доставени около 520 хиляди от обещаните един милион снаряда.

Присъединяването на Украйна към ЕС е само въпрос на време, посочи Лабиб. Председателят на ЕП Роберта Мецола добави, че ЕС досега е осигурил на Киев подкрепа за 88 млрд. евро и снощи евродепутатите и Съветът на ЕС са одобрили окончателно осигуряването на още 50 млрд. евро до 2027 г., съобразно решенията на Европейския съвет.

Уверена съм, че Украйна ще надделее и ЕС ще бъде до нея през цялото време, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ще има още мъка и страдание в Украйна, но страната вече успя да си върне над половината от завзетите земи, допълни тя. По нейните думи ЕС досега е успял да повиши с 40 на сто възможностите си за производство на боеприпаси.

Г-н Путин, направихте грешка, защото не разбирате какво води свободния човешки дух и не приемате, че стремежът на човека към свободата винаги ще побеждава, обърна се тя към руския президент. Путин не разбира, че ако хората имат избор, те избират свободата; не разбира, че за украинците войната е нещо различно от това, което е за руските войници, заяви Фон дер Лайен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук